Pleśniak skubaniec kruszaniec na dużą blachę

Ciasto, które w ostatnim czasie uwielbiamy wszyscy. Soczyste wiśnie na kruchym cieście, do tego dżem z czarnej porzeczki natomiast dla przełamania kwaskowatego smaku delikatna bezowa pianka.

Składniki na blachę o wymiarach 35×45 cm i większe.

Ciasto półkruche

  • mąka 4 szklanki ( używam pół na pół mąkę pszenną z krupczatką )
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • żółtka z 8 dużych jaj
  • margaryna lub masło 300 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • śmietana gęsta 4 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • szczypta soli

Pianka

  • białka z 6 dużych jaj
  • cukier 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • ponadto: dżem porzeczkowy 100 g, wiśnie drylowane 750 g, cukier puder do oprószenia, bułka tarta 6 łyżek

Przygotowanie:

  • Obie mąki, sól mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaję pokrojoną w kostkę, zimną margarynę, śmietanę i żółtka. Wszystkie składniki siekam, następnie wyrabiam na stolnicy, lekko podsypaną mąką. Ciasto zagniatam parę minut, powinno być delikatne i gładkie. Ciasto dzielę na trzy równe części, dwie z nich owijam folią spożywczą, chłodzę w zamrażarce 30 minut. Trzecią część zagniatam ponownie z dodatkiem kakao, również owijam w folię i chłodzę w zamrażarce.  Ciasto jasne ścieram na grubych oczkach tarki, lekko dociskam dłonią formując spód ciasta.
  • Ciasto posypuję połową bułki tartej. Wykładam powidła lub dżem, za pomocą łyżki delikatnie rozprowadzam. Następnie ścieram na tarce drugą część ciasta z dodatkiem kakao, posypuję ponownie bułką tartą.
  • Wiśnie  myję pod bieżącą wodą, usuwam pestki, pozostawiam na durszlaku, aby pozbyć się zbędnego soku.
  • Pianę ubijam z szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Do ubitych białek dodaję mąkę ziemniaczaną, mieszam do połączenia.
  • Odsączone owoce przekładam na ciasto.
  • Pianę przekładam na warstwę owoców.  Następnie na pianę ścieram ostatnią warstwę ciasta jasnego. Pleśniak piecze się  60 minut, w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 200 °C. pierwsze 30-40 minut kontrolując kolor, aby się nie przypiekło, następnie redukuję temperaturę do 170 °C. Ciasto kroję po całkowitym  ostygnięciu,  lekko posypuję cukrem pudrem.

11741842_676172155850045_1663996583_n 11722022_676170675850193_883648117_n 11655227_676170645850196_366206691_n

Uczta pod gołym niebem

Share Button
Oznaczone , , , , , , , , , , ,

6 opinii z “Pleśniak skubaniec kruszaniec na dużą blachę

  1. Hej. Nie mam pojęcia co zrobić z tą śmietaną?

  2. Witam,
    Śmietana do ciasta razem z żółtkami i margaryną 😉

  3. Czy nie lepiej by była beza ze wszystkich białek? Co robisz z 2 pozostałymi białkami?

    1. Można zrobić ze wszystkich białek i dodać troszkę więcej maki ziemniaczanej. Często odkładam białka na bezy, beziki, kokosanki. Wtedy trzymam je w plastikowym/ szklanych pojemniczku, w lodówce.

  4. czy można zamiast wiśni dać więcej dżemu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.