Pomidorowa po mojemu

21078779_1985966984965488_3309875441630934077_n

Pomidorowa po mojemu

Pyszna domowa pomidorowa, gęsta i pożywna z makaronem lub ryżem, kto jej nie lubi ? chyba nie znam takiej osoby. Najczęściej, w moim rodzinnym domu była przy poniedziałku, gdy został niedzielny rosół i w większości domów tak jest przygotowywana !? Kiedyś, gdy mój mały był na etapie niejadka i wszystkie warzywa strasznie parzyły, zaczęłam miksować część z nich. Pomidorówka w takiej postaci towarzyszy nam do dziś i wszyscy się nią zjadamy.

Składniki

  • szyja z indyka
  • marchew 3
  • korzeń pietruszki 1-2
  • ćwierć selera
  • cebula
  • liście lubczyku
  • kawałek pora
  • przecier pomidorowy  250 g lub pomidory 4-6 dużych, malinowych
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • przyprawy sól 1-1,5 łyżki, pieprz świeżo mielony do smaku, cukier 1 łyżka, natka pietruszki suszona, pieprz ziarna, ziarna ziela angielskiego 2-3, liść laurowy
  • kleks śmietany lub jogurtu

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy i myjemy,  marchew i pietruszkę kroimy na pół wzdłuż. Szyjkę płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. W garnku umieszczamy mięso, marchew, pietruszkę, seler, obraną cebulę, por, liście lubczyku i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Podczas gotowania jest tak mało „szumowiny”, że nawet jej nie odcedzam – wg uznania.
  • W kielichu blendera umieszczamy wcześniej wyjęte warzywa tj. pietruszkę, marchew, seler, a pozostałe wyjmujemy z zupy i wyrzucamy. Do warzyw miksowanych dodajemy pastę pomidorową, koncentrat, przyprawy i zalewamy wywarem około 400 ml. Wszystkie składniki miksujemy na gładko. Otrzymaną pulpę przelewamy na gotujący się wywar i jeszcze parę minut trzymamy na ogniu. Podajemy z makaronem lub ryżem i kleksem śmietany. Każdą porcję posypujemy natką pietruszki.

Smacznego.

21078779_1985966984965488_3309875441630934077_n

Share Button

Dodaj komentarz