Potrawka chińska z pulpetami

Potrawka chińska z pulpecikami.

Danie bardzo smaczne i lekkie, właśnie tego typu potrawy zagoszczą w najbliższym czasie. Potrawkę można z powodzeniem podawać w postaci rosołu z dodatkami tj. ryżowy makaron, chińska mieszanka warzywna. Pełne aromatu i smaku, a przy tym proste w przygotowaniu danie.

Pulpety

  • mięso mielone indycze 500 g
  • kolendra posiekana
  • olej z orzeszków arachidowych 1 łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • imbir 1 cm
  • przyprawa harissa
  • czosnek 1 ząbek

ponadto

  • seler naciowy 1 łodyga
  • marchew 1
  • makaron ryżowy 200 g
  • mieszanka warzywna chińska 350 g
  • limonka 1/2
  • oliwa do smażenia
  • pistacje

Przygotowanie

  • Olej wymieszać z sosem sojowym. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kolendrę posiekać, wszystko dodać do mieszanki płynnej wraz z przyprawami. Marynatę połączyć z mięsem, wymieszać. Formować małe pulpeciki, gotować na miękkości. Pulpety odcedzić, dodać marchew i seler, ugotować wywar.
  • Warzywną mieszankę podsmażyć do miękkości na oliwie.
  • Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, następnie odcedzić. Podawać z połówka limonki i posiekanymi pistacjami.

 

20160225_174751

20160225_175435

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.