20160116_122202

Precle domowe

Precle domowe

Precle domowe posypane morską solą, chrupiąca skóra z delikatnym, puszystym miąższem. Pyszne ! Precle idealne na szybką przekąskę również na wynos, pyszne na ciepło i zimno. Wymagają odrobiny czasu w przygotowaniu, gdyż najpierw należy je obgotować, a następnie pieczone są w wysokiej temperaturze przez co otrzymamy charakterystyczną dla precli skórkę, mocno spieczoną i popękaną. Polecam.

Składniki na 8 średnich precli

Zaczyn

  • woda ciepła 240 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka 1 łyżka
  • drożdże świeże 15 g

Przygotowanie

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż ruszy.

Ciasto właściwe

  • mąka pszenna 2 szklanki ( około 360 g)
  • sól 1 łyżeczka
  • masło 40 g

ponadto:

  • sól morska
  • soda oczyszczona 2 łyżki
  • woda 2,5 l
  • żółtko z jednego jajka + odrobina wody

Przygotowanie

Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do misy robota kuchennego, dodać gotowy rozczyn, sól i wyrabiać na średnich obrotach. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto drożdżowe należy wyrabiać do momentu otrzymania elastycznego i gładkiego ciasta. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, zagnieść w kulę, którą lekko spłaszczyć. Ciasto drożdżowe podzielić na 8 równych części, z każdej uformować cienki wałeczek. Uformować w kształt precla. Delikatnie i pojedynczo kłaść na wrzącą wodę z dodatkiem sody oczyszczonej, gotować 30-40 sekund. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej, następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Precle smarować żółtkiem z domieszką wody, posypać gruboziarnistą solą. Piec w nagrzanym piekarniku przez 13-15 minut w temperaturze 230°C. Wystudzić na kratce.

Smacznego,

20160116_122202 20160116_122635 20160116_123510 20160116_123606

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.