Przyprawa do piernika

dav

Domowa przyprawa do piernika

Aromatyczna przyprawa do piernika i grzanego wina. O wiele lepsza niż oferowane na sklepowych półkach. Przygotowując domową przyprawę mamy pewność, że w swoim składzie nie zawiera wypełniaczy takich jak mąka i cukier. Taką przyprawę możemy modyfikować w dowolny sposób, według uznania. Moją przyprawę wzbogaciłam o cytrusową i waniliową nutę. Intensywny zapach i piękny kolor utwierdził mnie w przekonaniu, że w tym roku ostatni raz sięgnęłam po gotowe mieszanki.

Składniki

  • imbir mielony 20 g
  • kora cynamonu lub mielony  50 g
  • goździki całe 20 g
  • strączki wyłuskanego kardamonu 10 g
  • ziarna  kolendry 1 płaska łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 płaska łyżeczka
  • duża gwiazdka anyżu 1
  • ziele angielskie 10 g
  • pieprz czarny 5 g lub mniej
  • laska wanilii 1/2
  • skórka z pomarańczy 1 /2 łyżeczki lub więcej

Przygotowanie:

Pomarańczę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na parę minut. Następnie ścieramy samą skórkę ( bez białej warstwy. która jest gorzka ).   Wszystkie składniki umieszczamy początkowo w moździerzu i tłuczemy/ ucieramy na mniejsze kawałki ( poza mielonymi ). Następnie przekładamy wraz z zmielonymi przyprawami do pojemnika malaksera lub do młynka i mielimy na pył. Mieląc składniki w malakserze lub blenderze na początku mielimy pulsacyjnie. Przyprawę warto przesiać przez sitko. Przyprawę do piernika przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

dav

dav

Share Button

Dodaj komentarz