Pulpety rybne w sosie koperkowym

dav

Pulpety rybne w sosie koperkowym

Delikatne klopsiki rybne w sosie koperkowym to zdrowsza alternatywa piątkowych filetów rybnych, tradycyjnie smażonych w panierce. Takie rozdrobnione pulpeciki można zaserwować maluszkowi przy rozszerzaniu diety. Do przygotowania dań rybnych dla dzieci polecam właśnie Mirunę, która nie ma charakterystycznego zapachu i zbyt dużo ości.

Składniki na 4-6 porcji

  • ryba Miruna ze skórą 700 g
  • duże jajko
  • czerstwa buła namoczona w mleku
  • bułka tarta 6-8 łyżek
  • mała cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pierz
  • wywar warzywny: woda, marchew, korzeń pietruszki, kawałek pora,

Sos koperkowy

  • wywar warzywny 2 szklanki
  • pęczek koperku
  • śmietana 1/2 szklanki
  • mąka 1-2 łyżki
  • sól, pieprz, kurkuma
  • masło 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Przygotowanie

Rybę rozmrażamy i odsączamy, usuwamy skórkę. Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy w malakserze wraz z cebulą. Bułkę namaczamy w mleku, kiedy zmięknie mocno odciskamy. Masę rybną mieszamy z rozbełtanym jajkiem, posiekaną natka pietruszki, namoczoną bułką, przyprawami i bułką tartą w ilości dostosowanej do pożądanej konsystencji. Masę rybną dokładnie mieszamy i chłodzimy przez 10-15 minut. Następnie formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się wywar. Gotujemy przez 15-20 minut, odcedzamy.  Z wywaru, na którym gotowały się pulpety przygotowujemy sos koperkowy. Śmietanę mieszamy z mąką, dokładnie rozprowadzając grudki, doprawiamy i mieszamy z chochlą gorącego wywaru. Przelewamy na gotujący się wywar i całość doprowadzamy do zgęstnienia. Następnie dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny, masło i podgrzewamy przez chwilę.

dav

Share Button

Dodaj komentarz