Puszyste babeczki z lukrem cytrynowym

Babeczki z lukrem cytrynowym i migdałami.

Składniki na 16 babeczek

  • masło 82 % tł. 200 g
  • cukier puder 130 g
  • mąka pszenna 210 g
  • mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki
  • proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
  • aromat waniliowy
  • jajka 3
  • serek homogenizowany waniliowy 3-4 łyżki
  • migdały w płatkach

*Składniki w temperaturze pokojowej. 

Lukier cytrynowy

  • cukier puder 2/3 szklanki
  • mleko 1-2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka

Przygotowanie

Miękkie masło utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku każdorazowo miksując do połączenia składników. Następnie dodać aromat i serek. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Składniki sypkie dodawać partiami, zmiksować. Papilotki wyłożyć do formy. Ciasto nałożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 200 °C przez 15 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i mleko, wymieszać. Migdały uprażyć na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Muffiny polukrować i posypać płatkami migdałów.

20160325_161930 20160325_162023 20160325_162221

Share Button
Oznaczone , , , , ,

Jedna opinia z “Puszyste babeczki z lukrem cytrynowym

  1. Pyszne. To jest przepis, którego szukałam. Muffinki są miękkie, puszyste. Nie czuć proszku do pieczenia. Idealne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.