Racuchy drożdżowe

20150221_130604

Racuchy drożdżowe pampuchy tradycyjne

Zapewne wszyscy je uwielbiamy, oprószone cukrem pudrem, jeszcze ciepłe rozpływające się w ustach. Oto kolejny przepis z rodzinnego zeszytu. Pamiętam jak moja babcia smażyła ich mnóstwo, kiedy z kuzynem przyjeżdżaliśmy w wakacyjne dni i nie tylko. Kolejny przepis dzięki, któremu wracam do beztroskiego dzieciństwa.

Składniki na ciasto drożdżowe 

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mleko ciepłe 1 i 1/2 szklanki
  • drożdże świeże 30 g
  • cukier 3 łyżki
  • sól szczypta
  • jajko 1
  • ponadto: olej do smażenia, cukier puder do posypania

1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Kolejno dodajemy gotowy zaczyn i rozbełtane jajko, mieszamy. Ciasto wyrabiamy parę minut, aby pozbyć się grudek i wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto drożdżowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżkę moczymy w zimnej wodzie, strzepujemy jej nadmiar i nakładamy porcję ciasta. Racuchy smażymy na rumiany kolor z obu stron. Usmażone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ciepłe placuszki oprószamy cukrem pudrem.

20150221_130536 20150221_130759

Share Button

Dodaj komentarz