Racuchy pampuchy z jabłkiem

11292947_655759084558019_986658554_n

Pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami, obficie oprószone cukrem pudrem. Smakowite pampuchy na obiad, kolację czy po prostu deser.

Rozczyn 

  • drożdże świeże 30 g
  • cukier 5 łyżek
  • mleko 330 ml
  • mąka 100 g

Wszystkie składniki połączyć z ciepłym mlekiem, rozetrzeć na gładko. Rozczyn przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut.

  • mąka 300 g
  • jabłko 1
  • cukier puder do posypania
  • oliwa do smażenia

Mąkę umieścić w dużej misce, dodać zaczyn, wymieszać, pozostawić do ponownego wyrastania, pod przekryciem, aż ciasto wyrośnie po brzegi miski. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ. Jabłko pokroić w plastry. Na rozgrzanej oliwie ułożyć placuszki, plastrem jabłka lekko docisnąć, smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym/ bibule. Ostudzone racuchy oprószyć cukrem pudrem.

uwagi: w razie potrzeby dodać więcej mąki, lub mleka. Konsystencja ciasta powinna być delikatna, jak gęsta śmietana- także na wyczucie. Ciasto na racuchy powinno być lekkie, im więcej mąki racuchy będą twardsze, a w efekcie chodzi nam o delikatne pampuchy.

Smacznego,

 

x 11292947_655759084558019_986658554_n

 

 

Share Button

Dodaj komentarz