Racuchy z owocami

10612804_1562184404010417_1412549166360985673_n

Drożdżowe placuszki pampuchy z owocami w zależności od sezonu, jakie tylko lubisz. U nas soczysta brzoskwinia, słodki winogron i borówki w puszystym drożdżowym racuchu.

Zajadają się dzieci i dorośli.

Potrzebne nam będą:

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mleko ciepłe 1 i 2/3 szklanki
  • szczypta soli
  • jajko 1
  • cukier 2/3 szklanki
  • drożdże świeże 50 g – w temperaturze pokojowej
  • ponadto: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia, owoce wg. uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczyn: pół szklanki ciepłego mleka, dwie łyżki cukru i mąki wymieszać, dodać pokruszone drożdże, odstawić na 20 minut.
  2. Mąkę przesianą połączyć z pozostałymi składnikami, wraz z zaczynem, w dużej misce, co ułatwi mieszanie składników.
  3. Wymieszać i pozostawić ciasto do podwojenia objętości, pod przykryciem. Ciasto powinno być dość rzadkie, dlatego nakładać należy łyżką.
  4. Owoce umyć, pokroić w plastry.
  5. Na rozgrzany tłuszcz nakładać placki, na wierzch plastry owoców. Łyżkę, którą nakładam placki trzymam w zimnej wodzie, ciasto nie będzie się kleiło do łyżki.
  6. Racuchy odsączyć na ręczniku papierowym, oprószyć cukrem pudrem.

Share Button

Dodaj komentarz