dav

Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia

Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia. Ciasto kokosowe przekładane na przemian masą budyniową z dodatkiem wiórków kokosowych z herbatnikami maślanymi. Odrobinę pazura dodaje Amaretto lub likier kokosowy, oczywiście ten dodatek możecie pominąć. Pyszne, mało słodkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga nakładów pracy, a jedynym minusem jest oczekiwanie, aż porządnie się schłodzi.

Składniki na formę o wymiarach 25 x 25 cm

  • herbatniki maślane około 400 g
  • mleko 700 ml
  • masło 200 g
  • mąka pszenna 1 kopiasta łyżka
  • skrobia ziemniaczana 3 kopiaste łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • żółtka z 2 jaj
  • cukier puder 3-4 łyżki
  • wiórki kokosowe 1 szklanka,plus do posypania
  • amaretto lub rum 1 mały kieliszek

Przygotowanie:

Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Wiórki kokosowe i likier dodajemy do kremu, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę kokosową dzielimy na trzy równe części. Warstwę herbatników przekładamy na przemian z kremem kokosowym i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Smacznego

dav

dav

dav

Share Button

5 thoughts on “Rafaello kokosowe ciasto bez pieczenia

  1. W jakiej blaszce (wymiary) przygotowuje Pani wyżej opisane ciasto? Myśli Pani że gdybym chciała przygotować je w keksowce wystarczy zmniejszyć składniki o połowę? Z góry dziękuję za informację zwrotną. Pozdrawiam:(

  2. wszystkie przepisy sa rewelacyjne !!!!!![ ja nie naleze do osob,ktore bez powodu chwale!!! ] smakowite , estetycznie wykonane i praktycznie dla kazdej osoby,ktora ma chec zrobienia sobie i bliskim przyjemnosc – dzieki POLA i prosze o wiecej…..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.