Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach, bez pieczenia.

Kiedy pierwszy raz zwróciłam uwagę na ten przepis zastanawiałam się jak może smakować ciasto na słonych krakersach ? Otóż, muszę przyznać, że ciasto jest rewelacyjne! Ciasto o lekko słonej nucie, przełamane mało słodkim kremem z kokosem, połączenie idealne. Smaki się równoważą, więc ku mojemu zaskoczeniu krakersowy przekładaniec zdał egzamin i pozytywnie mnie zaskoczył.

Składniki na formę 20×20 cm.

  •  krakersy Lajkonik 1 opakowanie
  •  wiórki kokosowe 250 g
  •  cukier puder 150 g
  •  budyń waniliowy 2 opakowania
  •  mleko 600 ml
  • masło 250 g

Krem budyniowy z kupnego budyniu.

Budyń ugotować wg zaleceń na opakowaniu, odstawić pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia ( temperatura pokojowa). Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami cukier puder. Wystudzony budyń dodawać po łyżce do utartego masła, każdorazowo miksując dokładnie. Krem nie powinien być ucierany zbyt długo, aby się nie zważył.

Krem budyniowy domowy

  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier waniliowy 16 g
  • cukier 1/2 szklanki
  • żółtka z 3 jaj
  • masło 250 g

Ugotować budyń : Odlać 200 ml mleka do wysokiego naczynia, połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną, żółtkami, cukrem waniliowym. Pozostała ilość mleka zagotować, masę jajeczną przelać do gotującego się mleka. Doprowadzić do „pyrkania”. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać budyń po łyżce, miksować do uzyskania konsystencji kremu.

Do otrzymanego kremu o gładkiej konsystencji, dodać wiórki kokosowe ( zostawiając niewielką ilość na posypkę).  Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę krakersów, każdą przełożyć kremem. Wierzch ciasta stanowi ostatnia warstwa kremu, posypana kokosem. Ciasto schłodzić minimum 5 godzin, przechowywać w lodówce.

Smacznego.

rafaelo 1

Share Button
Oznaczone , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.