Rogaliki 3 składnikowe

dav

Rogaliki 3 składnikowe

Rogaliki 3 składnikowe okazały się hitem na jednej z kulinarnych grup FB „Proste i szybkie ciasta na co dzień i od święta”. Po więcej pyszności oczywiście zapraszam do słodkiej grupy. Przepis mało skomplikowany, a deser naprawdę tani i dość szybki w przygotowaniu. Rogaliki są mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Wspaniale smakują te z marmoladą i Nutellą. Zapewniam, że szybciej znikają jak się je robi.

Składniki

  • masło 250 g
  • gęsta, kwaśna śmietana 1 szklanka
  • mąka pszenna 3 szklanki

*Szklanka o pojemności 250 ml

ponadto

  • gęsta marmolada lub Nutella
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  • Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki. Składniki przekładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy do godziny w lodówce.
  • Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich cienko wałkujemy. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Rozwałkowany placek dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nadzienie i dość ciasno zwijamy ku wierzchołkowi starając się, aby nadzienie nie wypłynęło.
  • Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki przed pieczeniem można schłodzić. Pieczemy przez 10- 15 minut w temperaturze 200 °C ( wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

dav

dav

Share Button

Dodaj komentarz