Rogaliki drożdżowe z dżemem

20150508_180856

Drożdżowe rogaliki z dżemem porzeczkowym, lub innym nadzieniem. Delikatne i pulchne, na dwa kęsy idealne do popołudniowej kawy.

Składniki na zaczyn;

  • drożdże świeże 30 g
  • woda ciepła 100 ml
  • mleko ciepłe 100 ml
  • mąka 4 łyżki
  • miód 1 łyżka

Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, pozostawić na czas około 20 minut.

Pozostałe

  • mąka 450 g
  • jajko
  • cukier 1/2 szklanki
  • masło 40 g
  • dżem
  • jajko roztrzepane do posmarowania
  • cukier puder

Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, roztrzepane jajko, cukier i gotowy zaczyn. Dokładnie wymieszać, zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, choć ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto podzielić na części, z każdej rozwałkować placek o grubości 5 mm, rozsmarować dżem lub powidła, wykroić trójkąty, następnie zwinąć w rulonik szerszym brzegiem do środka. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp, przed włożeniem do piekarnika rogaliki posmarować jajkiem. Piec na rumiany kolor 10 minut w temperaturze 200, następnie zmniejszyć temperaturę do 170 kolejne 10 minut. Oprószyć cukrem pudrem, lub udekorować roztopioną czekoladą.

Smacznego.

 

20150508_180532 20150508_180856

Share Button

Dodaj komentarz