Rogaliki jogurtowe

12

Rogaliki jogurtowe

Szybkie rogaliki na śniadanie, przekąskę i do pracy. Bardzo delikatne i puchate z maślaną nutą.

Składniki na około 16 sztuk ( zależy od wielkości )

Rozczyn 

  • drożdże 20 g
  • mleko 1/3 szklanki
  • woda  1/3 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • mąka 3 łyżki

Ciasto właściwe 

  • jajko 1
  • jogurt naturalny gęsty 1/2 szklanki
  • mąka 2,5 szklanki (około 400 g)
  • masło 40 g
  • ponadto; żółtko z odrobiną mleka do posmarowania rogalików, suchy mak do posypania.

Przygotowanie

Mleko i wodę podgrzać do letniej temperatury, pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko, odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do misy, dodać jogurt, rozkłócone jajko, masło i gotowy zaczyn. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie delikatne i gładkie, w razie potrzeby lekko podsypać mąką. Podzielić na 3-4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm. Podzielić na 8 trójkątów, każdy z nich zwinąć do środka ku wierzchołkowi. Rogaliki można nadziać słodką konfiturą, wtedy dżem należy ułożyć na podstawę trójkąta, zwinąć w ten sam sposób. Rogaliki ułożyć na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać makiem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 °.  Piec w temperaturze 180 ° do 20-25 minut, kontrolując czy nie są zbyt rumiane. Rogaliki na słodko z ulubionym nadzienie, oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,

12 13 14 20150526_094903

Share Button

Dodaj komentarz