Rogaliki z cukrem

Rogaliki z cukrem

Ciocine rogaliki z cukrem. Ciasto krucho- drożdżowe, mięciutkie i pulchne w środku, a zewnątrz chrupiące i mega cukrowe.  Przepis przywiozłam od mojej kochanej rodzinki z Podlasia i za każdym razem przy ich przygotowaniu, wracam z ogromnym sentymentem w mój ulubiony region Polski. Polecam Wam pyszne drożdżowe pluszki z podlasia. 

Przepis na około 1 blachę

  • smalec 150 g
  • margaryna 100 g
  • mąka 450 g
  • szczypta soli
  • jajko

Zaczyn 

  • drożdże 25 g
  • mleko 130 ml
  • cukier 1 łyżka
  • mąka 2 łyżki 
  • cukier + cukier waniliowy 16 g do obtaczania

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki przesianej mąki i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy na parę minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Smalec i margarynę siekamy z mąką do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy gotowy zaczyn i rozkłócone jajko, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie w dotyku. Na talerzyk wysypujemy parę łyżek cukru z cukrem waniliowym.
Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy rulon. Delikatnie połowę obtaczamy w cukrze i zwijamy od góry do dołu zagniatając ciasto do środka. Krótki filmik w komentarzach na Facebook- zapraszam do obejrzenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, zachowując niewielki odstęp. Pieczemy w temperaturze 180 na rumiany kolor.
Smacznego.

22090083_1999172453644941_7084809320838401900_n 22141236_1999172476978272_4586335698061403138_n

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

3 opinii z “Rogaliki z cukrem

  1. Przepis na te ciasteczka dostalam of mojej kuzynki 30 lat temu. Sa pyszne ale nigdzie wicej ich nie spotkalam. Pozdrawiam

  2. Robiłam je dzisiaj ,są pyszne!!!

  3. Sa super, robię je kolejny raz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.