Rogaliki z cukrem

22141236_1999172476978272_4586335698061403138_n

Rogaliki z cukrem

Ciocine rogaliki z cukrem. Ciasto krucho- drożdżowe, mięciutkie i pulchne w środku, a zewnątrz chrupiące i mega cukrowe.  Przepis przywiozłam od mojej kochanej rodzinki z Podlasia i za każdym razem przy ich przygotowaniu, wracam z ogromnym sentymentem w mój ulubiony region Polski. Polecam Wam pyszne drożdżowe pluszki z podlasia. 

Przepis na około 1 blachę

  • smalec 150 g
  • margaryna 100 g
  • mąka 450 g
  • szczypta soli
  • jajko

Zaczyn 

  • drożdże 25 g
  • mleko 130 ml
  • cukier 1 łyżka
  • mąka 2 łyżki 
  • cukier + cukier waniliowy 16 g do obtaczania

Przygotowanie

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki przesianej mąki i pokruszone drożdże. Wszystkie składniki rozcieramy na gładko i odstawiamy na parę minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli. Smalec i margarynę siekamy z mąką do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy gotowy zaczyn i rozkłócone jajko, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy parę minut, aż będzie gładkie w dotyku. Na talerzyk wysypujemy parę łyżek cukru z cukrem waniliowym.
Odrywamy po kawałku ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy rulon. Delikatnie połowę obtaczamy w cukrze i zwijamy od góry do dołu zagniatając ciasto do środka. Krótki filmik w komentarzach na Facebook- zapraszam do obejrzenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy gotowe rogaliki, zachowując niewielki odstęp. Pieczemy w temperaturze 180 na rumiany kolor.
Smacznego.

22090083_1999172453644941_7084809320838401900_n 22141236_1999172476978272_4586335698061403138_n

Share Button

Dodaj komentarz