Rolada szpinakowa z łososiem

20160326_230646

Rolada szpinakowa z łososiem. Przekąska serwowana na zimno, zachwyci nawet najbardziej wymagających gości swoim smakiem i efektownym wyglądem. Charakterystycznie czosnkowa dla równowagi smaków  połączona z delikatnym i kremowym twarożkiem z dodatkiem łososia. Przepis na ciasto szpinakowe skradłam od Blondynki klik .  Przekąska godna polecenia.

Składniki na formę 30 x 25 cm

  • szpinak mrożony brykiet 450 g
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 4
  • mąka 1 łyżka
  • masło 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa
  • łosoś wędzony norweski w plastrach 100- 150 g
  • serek Favita sałatkowo- kanapkowy 200 g
  • serek mascarpone 100 g
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Masło rozpuścić na patelni.  Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku. Całość podsmażyć do miękkości, doprowadzając do odparowania płynu. Na końcu szpinak doprawić, wystudzić. Dodać roztrzepane żółtka, i mąkę białka zaś ubić na sztywną pianę. Szpinak delikatnie połączyć z pianą, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Roladę piec w temperaturze 170 °C przez 15-20 minut. Roladę przełożyć na bawełnianą ściereczkę uprzednio zdejmując papier do pieczenia, zdecydowanym zarazem ostrożnym ruchem. Ciasto szpinakowe zwinąć na ściereczce w rulon i pozostawić do wystygnięcia na kratce. Oba serki wymieszać i delikatnie rozsmarować na roladzie, łososia wyłożyć do połowy rolady. Ciasno zwinąć roladę, owinąć folią spożywczą i schłodzić parę godzin, a najlepiej całą noc.

20160326_230316 20160326_230646 20160326_230744

Share Button

1 Comment

  1. Anonim says: Odpowiedz

    Rolada jest pyszna, polecam :)!

Dodaj komentarz