Rurki z kremem budyniowym

dav

Rurki z kremem budyniowym

Rurki około 40 sztuk na formie 9-10 cm

  • mąka pszenna 400 g plus do podsypywania
  • śmietana 210 g   12-18 %
  • masło 83 % tł.  210 g
  • szczypta soli
  • cukier 4 łyżki + cukier wanilinowy 10 g

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Składanki siekamy i przekładamy na stolnicę oprószamy mąką, wyrabiamy do póki nie będzie gładkie. Następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. W tym czasie metalowe rurki  smarujemy niewielką ilością masła. Część ciasta wałkujemy bardzo cienko 2-3 mm, za pomocą radełka wykrawamy paski o szerokości 1-1,5 cm x 20-30 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone ). Pasek ciasta zawijamy spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier z cukrem wanilinowym przesypujemy na płaski talerzyk, każdą rurkę obtaczamy. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 °C przez 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdejmujemy z foremek, pozostawiamy do wystudzenia. Przed następną partią pieczenia rurki porządnie studzimy.

*Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej.  Przygotowując rurki w okresie letnim lub gdy podczas wałkowania ciasto mocno się ociepli, przed pieczeniem przechowujemy w zamrażarce 2-4 minuty. W efekcie upieczone rurki zyskują na kruchości, a w mojej ocenie są smaczniejsze. 

Krem budyniowy

  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier waniliowy 16 g
  • żółtka z 3 jaj
  • masło 82 % tł. 200 g
  • cukier puder 1/2 szklanki

Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 150 ml mleka, mieszamy z mąką, skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do momentu pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięte w pojemniku.

dav

dav

Share Button

4 Comment

  1. Nigdy takich nie jadłam:)

    1. Polecam są pyszne. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zapewnia warto :)

  2. Anonim says: Odpowiedz

    A na co moge jeszcze zawinac bo nie moge zakupic nigdze stoszkuw na rulki

    1. Kartka papieru z folią aluminiową 😉

Dodaj komentarz