Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym to jeden z tańszych deserów. Ich zaletą jest to, że same rurki można przygotować parę dni wcześniej, a przed podanie nadziać ulubionym kremem. Przechowywane w kartoniku lub plastikowym pojemniku mogą spokojnie leżakować parę dni. Warto szprycować kremem parę godzin przed podaniem, gdyż ciasto nieco zmięknie i będą delikatniejsze, mniej kruche. W przypadku braku czasu możesz użyć gotowego kremu do karpatki, są równie smaczne, jak te z kremem budyniowym. Fakt, ich przygotowanie jest czasochłonne, ale naprawdę warto. Gotowe rurki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Rurki około 40 sztuk na formie 9-10 cm

  • mąka pszenna 400 g plus do podsypywania
  • śmietana 210 g   12-18 %
  • masło 83 % tł.  210 g
  • szczypta soli
  • cukier 4 łyżki + cukier wanilinowy 10 g

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Składanki siekamy i przekładamy na stolnicę oprószamy mąką, wyrabiamy do póki nie będzie gładkie. Następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. W tym czasie metalowe rurki  smarujemy niewielką ilością masła. Część ciasta wałkujemy bardzo cienko 2-3 mm, za pomocą radełka wykrawamy paski o szerokości 1-1,5 cm x 20-30 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone ). Pasek ciasta zawijamy spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier z cukrem wanilinowym przesypujemy na płaski talerzyk, każdą rurkę obtaczamy. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190_200 °C przez 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdejmujemy z foremek, pozostawiamy do wystudzenia. Przed następną partią pieczenia rurki porządnie studzimy.

*Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy, wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej.  Przygotowując rurki w okresie letnim lub gdy podczas wałkowania ciasto mocno się ociepli, przed pieczeniem przechowujemy w zamrażarce 2-4 minuty. W efekcie upieczone rurki zyskują na kruchości, a w mojej ocenie są smaczniejsze. 

Krem budyniowy

  • mleko 500 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier waniliowy 16 g
  • żółtka z 3 jaj
  • masło 82 % tł. 200 g
  • cukier puder 1/2 szklanki

Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 150 ml mleka, mieszamy z mąką, skrobią ziemniaczaną, żółtkami i cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do momentu pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

Przechowujemy w lodówce, szczelnie zamknięte w pojemniku.

dav

dav

Share Button

10 Comments on Rurki z kremem budyniowym

    • Kuchnia u Poli
      28 stycznia 2017 at 07:01 (1 rok ago)

      Polecam są pyszne. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zapewnia warto :)

      Odpowiedz
  1. Anonim
    22 stycznia 2017 at 22:37 (1 rok ago)

    A na co moge jeszcze zawinac bo nie moge zakupic nigdze stoszkuw na rulki

    Odpowiedz
      • marzena
        19 listopada 2017 at 09:55 (8 miesięcy ago)

        jak te foremki się nazywają, noże na allegro kupię?

        Odpowiedz
  2. Anonim
    19 listopada 2017 at 09:53 (8 miesięcy ago)

    jak te foremki się nazywają, noże na allegro kupię?

    Odpowiedz
  3. marzena
    19 listopada 2017 at 09:56 (8 miesięcy ago)

    może miało być :)

    Odpowiedz
  4. Kuchnia u Poli
    24 listopada 2017 at 03:32 (8 miesięcy ago)

    Są dostępne na allegro foremki rurki 😉

    Odpowiedz
  5. Katarzyna
    18 grudnia 2017 at 16:06 (7 miesięcy ago)

    Witam. W przepisie na budyń użyto nazwy cukier i cukier waniliowy. Później przy miksowaniu masła z budyniem rowniez jest cukier puder. Czy do budyniu dodajemy rowniez cukier puder? W jakiej ilości? Te 1/2 szklanki dzielimy i tu i tu?;-)

    Odpowiedz
    • Kuchnia u Poli
      19 grudnia 2017 at 04:14 (7 miesięcy ago)

      Już poprawiłam, tylko cukier wanilinowy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. :)

      Odpowiedz

Leave a Reply