Rurki z kremem śmietanowym

Rurki z kremem !

Debiut na blogu jak i w mojej kuchni. Przeglądając dostępne przepisy trafiłam na kuszącą fotografię Małgosi B z bloga Napiecyku, z którego skorzystałam zmieniając nieco proporcje i krem. Pyszne, kruche rurki obtoczone w cukrze, wypełnione po brzegi bitą śmietaną z mascarpone.  Grzeszne rurki to smak z dzieciństwa większości osób, nikt im się nie oprze, jestem pewna !

Rurki około 40 sztuk na formie 9-10 cm

  • mąka pszenna 400 g plus do podsypywania
  • śmietana 210 g   12-18 %
  • masło 83 % tł.  210 g
  • szczypta soli
  • cukier 4 łyżki

Przygotowanie

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z solą, przesiewamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy wraz ze śmietaną do mąki. Składanki siekamy i przekładamy na stolnicę oprószamy mąką, wyrabiamy aż będzie gładkie. Następnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę. W tym czasie metalowe rurki  smarujemy niewielką ilością masła. Część ciasta wałkujemy bardzo cienko 2-3 mm, za pomocą radełka wykrawamy paski o szerokości 1-1,5 cm x 20-30 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, przed pieczeniem powinno być mocno schłodzone ). Pasek ciasta zawijamy spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier z cukrem wanilinowym przesypujemy na płaski talerzyk, każdą rurkę obtaczamy. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 15-20 minut, na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdejmujemy z foremek, pozostawiamy do wystudzenia. Przed następną partią pieczenia rurki porządnie studzimy.

*Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej. 

Krem śmietanowy

  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30-36 % 400 ml
  • cukier puder 2-3 łyżki

Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy, zaczynając od średnich obrotów miksera. Z czasem gęstnienia kremu zwiększamy obroty miksera, kontrolując przy tym konsystencję kremu. Należy jednak uważać, aby nie przebić kremówki. Na końcu dodajemy wcześniej przesiany cukier puder i wszystkie składniki ubijamy na sztywny krem.

20160109_100429

20160107_203328

20160107_203434

20160109_100513

20160107_203749

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.