Sajgonki

Sajgonki

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej i krajów Azji Południowo-Wschodniej. Podawane z różnym nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj z dodatkiem sosu lub dipu. Występują w wielu odmianach w zależności od regionalnych upodobań. Podawane na zimno lub smażone. Sajgonki z farszem warzywnym z rybą grillowaną. Danie proste w przygotowaniu i dość szybkie. Pyszny, tani i dietetyczny posiłek zadowoli każdego ( pominęłam smażenie w głębokim tłuszczu ).  Jestem pewna, że u mnie będą gościły częściej.

Składniki na 12 sztuk

  • papier ryżowy okrągły 12 arkuszy
  • warzywna mieszanka chińska 150 g
  • suszone grzyby azjatyckie – mieszanka 15 g
  • makaron ryżowy 80 g
  • cienki szczypiorek
  • natka pietruszki
  • ryba 1 płat np. Miruna lub Dorsz
  • oliwa 1 łyżka
  • cebula 1/2
  • imbir 1 cm
  • czosnek 1 ząbek
  • sól morska
  • sezam

Przygotowanie:

  • Cebulę kroję w drobną kostkę, smażę na oliwie. Czosnek przeciskam przez praskę, dodaję w połowie smażenia cebulki wraz z wcześniej obranym i startym imbirem.  Następnie dodaję chińska mieszankę i podsmażam mieszając co jakiś czas. Mieszankę grzybów zalewam wrzątkiem zostawiam na parę minut, wyjmuję z wody i siekam. Grzyby dodaję do farszu i podsmażam całość do miękkości. W razie potrzeby podlewam odrobiną wody. Farsz warzywny pozostawiam do wystygnięcia.
  • Rybę z dodatkiem soli morskiej grilluję na patelni z obu stron po około 4 minuty.  Następnie kroję ją na paski 1 cm.
  • Szczypiorek, natkę pietruszki myję i suszę, następnie siekam na większe kawałki. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem, pozostawiam pod przykryciem na 5 minut, odcedzam. Kroję na mniejsze kawałki, aby wygodniej nakładać makaron. Wszystkie składniki na farsz muszą być wystudzone.
  • Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczę w ciepłej wodzie, układam na zwilżonej, drewnianej desce. Na każdy naleśnik wykładam łyżkę warzyw, makaron, kawałek ryby, natkę i szczypiorek następnie całość zawijam ściśle jak krokiety. Ułatwiając sobie przygotowanie dania warto wszystkie składniki na farsz połączyć ze sobą, a całość po wystudzeniu wymieszać z rozkłóconym jajkiem, które zwiąże farsz. Sajgonki można usmażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Sajgonki przeznaczone do smażenia powinny być węższe niż te prezentowane przeze mnie. Smażone w mniejszej ilości nie będą się sklejały.  Podaję je z sosem słodko-kwaśnym.

Smacznego,

20160409_093858 20160409_093913 20160409_094148 20160409_094434

Share Button
Oznaczone ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.