20160115_162818

Serniczki kawowe z bitą śmietaną

Serniki kawowe

Serniczki kawowe z bitą śmietaną. Błyskawiczne w przygotowaniu, pyszne i mocno kakaowe serniczki.

Składniki na 12 małych serniczków

  • ser biały twarogowy 250 g
  • serek np. Danio 200 g ( niepełne dwa opakowania )
  • jajka 2
  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier puder 2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 3-4 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • olej 30 ml
  • mleko 60 ml
  • ponadto śmietana 30% 200 ml, cukier puder 2 łyżeczki

Ser twarogowy przecisnąć przez praskę dwukrotnie. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej umieścić w misie, zmiksować do połączenia.

Spód ciasteczkowy

  • herbatniki 100 g
  • masło 30 g
  • kakao 1 łyżeczka

Herbatniki zmielić w malakserze na drobny piasek, dodać masło i kakao, połączyć. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdej wyłożyć łyżeczkę  masy z ciastek, lekko dociskając uformować dno serniczków. Spody zapiec w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 200 °C. Masę serową wyłożyć do 2/3 wysokości papilotek. Serniczki piec w temperaturze 150 °C przez 30-35 minut. Serniczki wystudzić, następnie schłodzić w lodówce parę godzin, a najlepiej całą noc. Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec zmiksować z przesianym cukrem pudrem. Śmietanę przełożyć do szprycy, wycisnąć na wierzch serników. Lekko oprószyć kakao.

Smacznego,

20160115_162818 20160115_163415

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.