Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

dav

Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście. Tym razem sernik zagościł na stołach w przedszkolu na Dzień Babci i Dziadka. Było wspaniałe przedstawienie, uśmiechnięte buźki dzieciaczków i uradowani dziadkowie. Wspólna zabawa zakończona pałaszowaniem pyszności, przygotowanych przez przedszkolne mamy. Rzuciło mi się w oczy pysznie wyglądające marchewkowe ciasto, które będzie inspiracją na kolejny wpis. Wracając do sernika, masa serowa z dodatkiem kremówki, którą wykorzystałam w tym przepisie sprawiła, że jest o smaczniejszej i delikatniejszej strukturze. Natomiast ciasto przygotowałam dzień wcześniej, mrożone przez całą noc jest bardziej kruche. Przepis podaję na dużą formę, ale część upieczonego sernika możecie owinąć folią spożywczą i zamrozić na nieoczekiwaną zachciankę lub dla niezapowiedzianych gości. Polecam 😉

Ciasto kruche na formę o wymiarach 28 x 38 cm 

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • zimne masło 82 % tł. 200 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżka
  • zimna woda 3 łyżki
  • żółtka z 5 dużych jaj

Masa serowa 

  • ser twarogowy 1 kg
  • śmietana 30 -36 % 330 ml
  • żółtka z 3 jaj
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • białka z 5 jaj
  • skrobia ziemniaczana 4 łyżki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • ponadto brzoskwinie w puszcze, masło i bułka tarta do formy, cukier puder

Przygotowanie:

  • Zimne masło kroimy w mniejszą kostkę. Mąkę, cukier puder mieszamy z  proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę. Składniki sypkie siekamy z masłem do uzyskania kruszonki. Następnie robimy dołek, do którego dodajemy żółtka i zimną wodę. Wszystkie składniki ponownie siekamy i szybko zagniatamy. Jeśli posiadacie malakser to wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia składników. Ciasto powinno być zwarte i gładkie. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią spożywczą i mrozimy parę godzin, a najlepiej całą noc.
  • Ser twarogowy mielimy dwukrotnie. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Żółtka ucieramy z  1/3 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy partiami ser i miksujemy do połączenia składników. W dwóch miskach ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę i białka z pozostałą ilością cukru. Do masy serowej partiami dodajemy kremówkę, ubite białka, mąkę ziemniaczaną i miksujemy na najniższych obrotach miksera.
  • Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Połowę ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki, wyrównujemy. Masę serową wylewamy na spód ciasta kruchego, brzoskwinie wykładamy na wierzch masy serowej, a na nie ścieramy drugą część ciasta kruchego.  Pieczemy przez 50-60 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem oprószmy cukrem pudrem.

Smacznego.

dav

dav

Share Button

3 Comment

  1. Apetyczny!

  2. Anonim says: Odpowiedz

    Prosze ,powiedzcie mi ,jak usztywnic smietane? ja ubijam i ubijam i wychodzi mi maslo,czy nalezy dodac jakiegos specyfiku zeby smietana byla sztywna?

    1. Jak masło to niestety śmietana była za długo ubijana i się po prostu zwarzyła.

Dodaj komentarz