Sernik Cytrusowy

Sernik z białą czekoladą, lekki i orzeźwiający z dodatkiem cytrusów. Sernik bardzo kremowy i delikatny.
Ciasto kakaowe 

  • mąka 400 g ( w razie potrzeby podsypuję więcej)
  • kakao gorzkie 3 łyżki
  • jajka 2
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • cukier 100 g
  • masło 100 g

Składniki sypie przesiewamy przez sito, mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy na elastyczne i gładkie w dotyku ciasto. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Masa serowa

  • ser biały 1 kg ( użyłam sera z wiaderka )
  • ser ricotta 250 g
  • jajka 4
  • cukier puder 100 g
  • czekolada biała 100 g
  • budyń waniliowy 40 g
  • mąka ziemniaczana 1 kopiasta łyżka 
  • sok z połowy cytryny 
  • starta skórka z cytrusów wcześniej sparzonych 1 łyżeczka
  • imbir 1 łyżeczka
  • masło 100 g

ponadto

  • czekolada biała do dekoracji
  • migdały w płatkach

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym żółtku. Następnie partiami dodajemy ser biały z serem ricotta naprzemiennie, stale miksując. Następnie do masy serowej dodajemy sok z cytryny i przyprawy (imbir w proszku lub świeży), starta skórka,  budyń z mąką ziemniaczaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( miskę z czekoladą umieszczamy nad parą wodną), studzimy i dodajemy do masy serowej. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy białka z masą serową ręcznie za pomocą łopatki/łyżki. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowane surowe ciasto. Sernik pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 170 °C.

 

 

Share Button
Oznaczone , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.