Sernik kokosowy pieczony

Sernik kokosowy pieczony

Uwielbiam wszystko co kokosowe w każdej postaci ! Wiadome było, że z czasem na blogu pojawi się sernik kokosowy. Dzisiaj zapraszam na najprostszy z możliwych serników, który nie wymaga czasu ani nakładu pracy przy jego przygotowaniu.  Sernik pieczony na kakaowym, kruchym cieście króluje na naszym świątecznym stole od lat w wersji tradycyjnej lub z dodatkiem bakalii. Sernik mocno kokosowy, mało słodki lecz tutaj dodatek cukru zależy od Was jakie wypieki lubicie.

Ciasto kakaowe forma o wymiarach 25 x 35 cm

  • masło 82 % tł. 200 g
  • kakao extra ciemne 3-4 łyżeczki kopiaste
  • mąka pszenna 270 g (ok. 1 i 1/2 szklanki ) plus do ewentualnego podsypania
  • jajko 1
  • cukier puder 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg sernikowy 1 kg – wiaderko użyłam Pilos
  • serek ricotta 250 g
  • cukier kryształ 1/2 szklanki – proponuję dodać 1 szklankę
  • mleko 1/2 szklanki
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • jajka 3
  • budyń śmietankowy 2x 40 g
  • wiórki kokosowe 150 g
  • cukier wanilinowy 16 g

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem, i proszkiem do pieczenia, przesiać. Zimne masło pokroić w mniejszą kostkę, dodać do składników sypkich. Dodać jajko. Wszystkie składniki posiekać za pomocą siekacza lub noża. Następnie zagnieść w kulę elastycznego i gładkiego ciasta. W razie potrzeby podsypać dodatkową ilością mąki. Ciasto podzielić na dwie części, jedna nieco większa z przeznaczeniem na spód sernika. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w zamrażarce przez godzinę.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misie, zmiksować na wysokich obrotach miksera przez 2-3 minuty. Na końcu dodać wiórki, wymieszać do połączenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C. Większą część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przelać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec przez 60-70 minut w temperaturze 160 °C kontrolując wierzch sernika pod koniec pieczenia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik przed krojeniem schłodzić parę godzin.

Smacznego,

20160305_081833 20160305_081908 20160305_082929 20160305_083332

Share Button
Oznaczone , , , , , , , ,

5 opinii z “Sernik kokosowy pieczony

  1. Sernik mocno kokosowy mało słodki a przy tym łatwy. Niewiele zostało na dzisiaj :)

    1. Co jeśli nie mam sera rikotta? Mogę ominąć lub zamienić na coś innego

      1. Oczywiście można zastąpić mascarpone, śmietankowym lub twarogowym zmielonym dwukrotnie :)

  2. Wygląda pycha!

  3. Wygląd pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.