received_600290450104883

Sernik Królewski

Sernik Królewski z dodatkiem bakalii, na kakaowym kruchym cieście. Ten wypiek gości u nas na świątecznym stole, na ogół za każdym razem, osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez  tego ciasta. Uwielbiam serniki, a ten w szczególności.  Ciasto jest najlepsze drugiego dnia do jedzenia i krojenia.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna tortowa 3 szklanki
  • cukier  200 g
  • cukier waniliowy 8 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • masło 250 g
  • żółtka 4 duże
  • kakao 3 łyżki
  • śmietana gęsta 2 łyżki

Wykonanie

Mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao przesiewam do dużej miski, mieszam sypkie składniki, dodaję cukier z cukrem waniliowym. Masło kroję w mniejszą  kostkę lub zimne ścieram na grubych oczkach tarki. Dodaję śmietanę, żółtka i zagniatam wszystkie składniki. na elastyczne ciasto. Owijam folią spożywczą ciasto podzielone na dwie części jedna część nieco mniejsza. Chłodzę w zamrażarce do 40 minut. W tym czasie przygotowuję masę serową.

Masa serowa:

  • ser biały twarogowy 1 kg dwukrotnie mielony
  • żółtka z 4 jaj
  • cukier 200 g
  • masło 200 g
  • budyń śmietankowy 40 g
  • białka z pozostałych jaj
  • bakalie wg uznania ; orzechy, rodzynki.

Wykonanie:

Miękkie masło ucieram z cukrem za pomocą miksera na najwyższych obrotach miksera. Dodaję po jednym żółtku, następnie dodaję cukier waniliowy. Ucieram całość na jasna puszysta masę. Partiami dodaję biały ser ( dwukrotnie mielony ) Następnie dodaję  budyń ( sam proszek ). Białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję do masy serowej, mieszam delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, mieszam z bakaliami.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, lekko natłuszczam. Większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach tarki na spód, wylewam masę serową, na wierzch ścieram mniejszą część ciasta. Sernik piecze się w czasie do 70- 80 minut  w temperaturze 160-170 °C. Ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Sernik w trakcie pieczenia urośnie, w czasie studzenia opadnie i całość ładnie się wyrówna. Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce.

Smacznego.

received_600290450104883 received_600290476771547 received_599877883479473 received_599877890146139

Uwagi: Ser biały  twarogowy to podstawa dobrego wypieku, tym bardziej do tego typu pieczonych serników. Starajmy się wybierać te najlepsze, czyli krajanka na wagę ( patrz, żeby nie był kwaskowaty), wtedy mamy pewność, że osiągniemy pożądany efekt i smak. 

Share Button

2 thoughts on “Sernik Królewski

  1. witam wspaniałe serniki wszystkie juz prawie wypróbowałam oprócz królewskiego ale on będzie królował na moim stole w swięta super ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.