Sernik na biszkopcie z makiem

10441191_1519459911616200_6574941773561177842_n

Kolejny z przepisów rodzinnych, sernik na makowym biszkopcie z kwaśną nutą powideł porzeczkowych. Ciasto bardzo delikatne, mało słodkie, dość lekkie.

Biszkopt makowy

  • jajka 7
  • mąka pszenna 2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • mak suchy 2/3 szklanki
  • cukier puder 2/3 szklanki
  • szczypta soli

Starannie oddzielam żółtka od białek ( jajka w temperaturze pokojowej).  Białka ubijam z solą na sztywną pianą, kiedy piana trzyma się ścian naczynia stopniowo dodaję cukier, cały czas miksując. Następnie dodaję po jednym żółtku. Dwa rodzaje mąki mieszam z proszkiem do pieczenia, delikatnie wsypuję do misy i mieszam ręcznie. Suchy mak wsypuję do ciasta delikatnie mieszam do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia tylko dno boków nie natłuszczam. Piekę przez 35 minut w temperaturze 180 °C  ( w zależności od piekarnika ” do suchego patyczka” ) Biszkopt zrzucam z wysokości 50 cm ponownie wkładam do piekarnika, pozostawiam do całkowitego wystudzenia w piekarniku. Zimny biszkopt dzielę na dwa blaty.

Masa serowa

  • ser biały 1 kg wiaderko
  • masło 200 g
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 2/3 szklanki
  • ponadto: powidła z czarnej porzeczki, migdały w płatkach.

Migdały w płatkach prażę na suchej patelni, odstawiam do wystygnięcia. Masło miksuję z cukrem na jasną i puszystą masę.  Stopniowo dodaję ser, cały czas ucierając. Kontrolując konsystencję masy serowej, mleko dodaję stopniowo. Ilość mleka należy dostosować do konsystencji twarogu serowego. Pierwszy blat ciasta smaruję powidłami, równomiernie rozprowadzając. Większą część masy serowej wykładam na powidła, wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. Następnie wykładam resztę masy serowej, wierzch posypuję płatkami migdałów polewając roztopioną czekoladą.

Share Button

Dodaj komentarz