Sernik na kruchym spodzie

sernik na kruchym

Sernik na kruchym spodzie. Przepis otrzymałam od serdecznej koleżanki, której teściowa jest specjalistką w jego wykonaniu :) Szczerze Wam powiem, że zrobiłam go raz i od tamtej pory króluje na moim świątecznym stole za każdym razem ! polecam gorąco, jest rewelacyjny.

Ciasto kruche

  • masło 82 % 250 g
  • żółtko 1
  • cukier puder 100 g
  • mąka 250 g
  • szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę przesiewam do misy, dodaję sól, i cukier. Zimne masło kroję w mniejszą kostkę, dodaję do całości, siekam. Żółtka oddzielam od białek, dodaję do całości (natomiast białka wykorzystuję do innych wypieków, przechowuję w pojemniku plastikowym najczęściej mrożę). Wszystkie składniki siekam za pomocą siekacza, lub noża, natomiast dłońmi zagniatam na sam koniec i dość krótko, aby nie potrzebnie dłońmi nie ogrzewać ciasta. Ciasto rozwałkowałam pomiędzy folią spożywczą co ułatwiło przełożenie na formę. Lekko dociskając dłonią formuję dno ciasta, nakłuwam widelcem . Formę z ciastem chłodzę co najmniej godzinę w lodówce.

Masa serowa

  • żółtka z 4 jaj
  • ser biały 1 kg wiaderko lub twarogowy dwukrotnie mielony
  •  serek mascarpone 250 g
  • ser ricotta 250 g
  • mleko skondensowane słodkie 1 puszka
  • budyń waniliowy 1
  • ponadto; płatki migdałowe wcześniej uprażone na suchej patelni.

Przygotowanie:

Żółtka ucieram za pomocą miksera na najwyższych obrotach,  następnie partiami dodaję wszystkie sery. Do masy serowej dodaję budyń ( proszek ) i mleko z puszki, otrzymana masa będzie rzadka. Na spód ciasta ostrożnie przelewam masę serową, a wierzch masy serowej posypuję wcześniej uprażonymi płatkami migdałów.
Piekę w temperaturze 170 °C  przez 60-70 minut, aż wierzch sernika się zetnie. Sernik pozostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

sernik na kruchym

Share Button

Dodaj komentarz