Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński bez kruchego spodu, wilgotny i bardzo smaczny. Delikatna niczym pianka struktura tego sernika wręcz rozpływająca się w ustach to zasługa dużej ilość ubitych białek i rewelacyjnego twarogu z Wielunia Mój Ulubiony.  Dodatkowo sernik był pieczony w kąpieli wodnej, co powoduje, że nagromadzona para podczas pieczenia zapobiega gwałtownemu wyrastaniu i opadaniu sernika. Serniki mają to do siebie, że mocno wyrastają i opadaniu po upieczeniu, ale w tym przypadku sernik pęka minimalnie.

Składniki na tortownicę 28 cm

  • wiejskie jajka 7-8 ( około 70 g )
  • cukier kryształ 2/3 szklanki
  • twaróg Wieluń Mój Ulubiony 1 kg
  • cukier wanilinowy 16 g
  • skrobia ziemniaczana 2-3 łyżki
  • masło 100 g
  • bułka tarta i masło do wysmarowania tortownicy

Przygotowanie 

Tortownicę szczelnie owijamy folią spożywczą z zewnątrz, a boki i dno smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Głęboką blachę wypełniamy do połowy wodą tak, aby zmieściła się tortownica z sernikiem. Żółtka oddzielamy od białek. W misce ubijamy żółtka z połową ilością cukru i cukru wanilinowego, na jasną i puszystą masę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do żółtek dodajemy twaróg, stale miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach, następnie partiami dodajemy pozostałą ilość cukru. Na koniec dodajemy wystudzone masło i przesianą skrobię ziemniaczaną, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C i wstawiamy sernik na 50-60 minut. Sernik po upieczeniu zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach na 20-30 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i chłodzimy w lodówce przez noc. Sernik przechowujemy w lodówce, a najsmaczniejsze jest na drugi, trzeci dzień.

Smacznego

24232015_2023096564585863_8421200735263583641_n

Share Button

1 Comment on Sernik wiedeński

  1. Zuza
    2 grudnia 2017 at 22:15 (8 miesięcy ago)

    pyszna klasyka :)

    Odpowiedz

Leave a Reply