20151010_151154

Sernik z figami

Sernik z figami na spodzie z herbatników kakaowych. Sernik o aksamitnej konsystencji bardzo kremowej wręcz lekko mazistej, jeśli takie lubicie ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Przygotowanie sernika zajmie niewiele czasu, prostota w efekcie finalnym doskonały smak.

Sernik na tortownicę 24-26 cm

Spód sernika

  • herbatniki kakaowe 130 g
  • masło 1/4 kostki

Ciastka umieścić w malakserze, zmiksować na drobny piasek. Miękkie masło dodać do herbatników zmiksować do połączenia. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dobrze uszczelnić. Ciastka przesypać na dno, formując spód sernika.

Masa serowa

  • serek twarogowy z wiaderka 1 kg
  • cukier 150 g
  • budyń śmietankowy ( proszek ) 80 g
  • jajka 3
  • miękkie masło 1/4 kostki
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawa pomarańcz z imbirem 2 łyżeczki
  • figi 3-4 sztuki

Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na spód. Figi umyć, osuszyć następnie pokroić w plastry. Figi w plastrach ułożyć na masie serowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec aż się zetrze na środku, u mnie pieczenie  trwało około 70 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, najlepszy jest drugiego dnia.

20151010_151018 20151010_151154

Share Button

1 thought on “Sernik z figami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.