Sernik na zimno z galaretkami Kalejdoskop

Sernik na zimno z galaretkami Kalejdoskop

Sernik na zimno jest szybki  i prosty w przygotowaniu. Jedyne co najdłużej trwa to oczekiwanie, aż porządnie stężeje. Sernik jest na bazie jogurtu naturalnego, więc jest lekki i nieco orzeźwiający, mało słodki, a to jest zaletą w ciepłe popołudnie. Sernik Kalejdoskop wyglądem zachwyci nie tylko tych najmłodszych. Gorąco polecam!

Składniki na tortownicę 28 cm lub kwadratową

  • ciastka delicje podwójne opakowanie
  • jogurt typu greckiego 800 g
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • galaretki cytrynowe lub krystaliczne 2 + 2 szklanki gorącej wody
  • na kostkę 3 smaki + 3 szklanki gorącej wody
  • truskawki 250 g
  • galaretka truskawkowa + 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie

Przygotowanie sernika rozpoczynamy od rozpuszczenia trzech smaków/ kolorów galaretek w osobnych miseczkach, a najlepiej sprawdzą się płaskie pojemniki. Galaretki odstawiamy do wystudzenia, a następnie chłodzimy w lodówce, aż porządnie stężeją. W tym czasie rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne, które po wystudzeniu dodajemy do masy jogurtowej. Galaretki kroimy w kostkę o różnej wielkości. Tortownicę dobrze uszczelniamy folią aluminiową lun spożywczą. Delicje wykładamy na spód formy czekoladą ku górze. Jogurty mieszamy z serkiem mascarpone i wlewamy cienką strużką krystaliczną galaretkę. Następnie dodajemy kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Masę jogurtową ostrożnie przelewamy na ciasteczka i chłodzimy dwie godziny w lodówce. W międzyczasie rozpuszczamy ostatnią truskawkową galaretkę, studzimy. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy szypułki. Owoce kroimy w drobną kostkę, układamy na wierzchu sernika i zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie sernik chłodzimy.

Smacznego.

31898531_2094125084149677_1477332015245164544_n

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.