Sernikobrownies z truskawkami i migdałami

dav

Sernikobrownies z truskawkami i migdałami

Jedno z najlepszych ciast. Ciężkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z cytrusową nutą, nieco zmieszane z masą serową o migdałowym posmaku. Brownie z dodatkiem świeżych truskawek lub malin,a wierzch posypany chrupkimi migdałami to obłędne połączenie.

Ciasto na formę o wymiarach 22 x 30 cm

  • gorzka czekolada 200 g
  • masło 90 g
  • cukier kryształ 2/3 szklanki
  • mąka pszenna 100 g
  • jajka 4
  • skórka z połowy cytryny + sok z cytryny 1 łyżeczka

Masa serowa 

  • ser twarogowy 400 g
  • jajka 2
  • cukier puder 70 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • aromat migdałowy
  • skrobia ziemniaczana 1 łyżka

ponadto truskawki, posiekane migdały

Przygotowanie 

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Formę natłuszczamy i oprószamy kaszą manną. Szklaną miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Masło i połamaną czekoladę umieszczamy w misce, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas.  Oddzielamy żółtka od białek ( jajka wcześniej sparzone, w temperaturze pokojowej ). Białka ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy pół szklanki cukru, a pozostałą ilość ucieramy z żółtkami na jasną, puszystą masę. Białka łączymy z żółtkami, uprzednio zmniejszając obroty miksera. Kiedy masa czekoladowa nieco ostygnie wlewamy cienką strużką  do masy jajecznej, stale miksując na najniższych obrotach miksera. Mąkę przesiewamy, dodajemy do ciasta i mieszamy ręcznie. Do masy czekoladowej dodajemy odrobinę soku z cytryny i startą skórkę.
  • W drugiej misce umieszczamy ser twarogowy, jajka, cukier wanilinowy, aromat i cukier puder. Za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Na końcu dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Naprzemienne wykładamy obie masy tworząc kleksy i tak, aby na wierzch pozostało nieco więcej masy czekoladowej, którą wykańczamy górę ciasta, wyrównujemy i rozmazujemy patyczkiem tworząc esy-floresy. Na wierzch ciasta wykładamy parę pokrojonych w kostkę truskawek i posiekane migdały. Pieczemy przez 25-30 minut.

Smacznego.

dav

dav

 

 

Share Button

Dodaj komentarz