Śląskie roladki wołowe

Dzisiejsza propozycja na obiad to wołowe zrazy zawijane z boczkiem, cebulką, ogórkiem kiszonym. Dużo o nich nie trzeba pisać każdy wie, że są pyszne i idealnie komponują się z każdym dodatkiem.

Składniki na 4 porcje 

  • udziec wołowy 600 g
  • musztarda np. dijon
  • cebula 3
  • boczek surowy w  plastrach ok. 6 szt
  • ogórki kiszone 2
  • oliwa z oliwek
  • masło 1 łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • liście laurowe 4
  • ziele angielskie 5
  • sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, majeranek, tymianek
  • śmietana 3 łyżki
  • mąka 1 łyżka

Przygotowanie

Mięso myję i osuszam, następnie kroję na plastry wzdłuż włókien i porządnie rozbijam. Plastry smaruję cienką warstwą musztardy. Układam plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego. Następnie ściśle zawijam w roladki, związuję sznurkiem. Oliwę rozgrzewam dodaję łyżkę masła. Podsmażam z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu, aż mocno się zarumienią. Roladki przekładam do rondla zalewam wodą lub bulionem, dodaję liście laurowe, ziele i gotuję pod przykryciem do miękkości ( 1- 1,5 godziny ). Roladki obracam co jakiś czas na drugą stronę, ponownie podlewam wodą.  W połowie gotowania dodaję cebulę w plastrach i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos: wyjmuję rolady, ziele i liście laurowe. Mieszam pół szklanki wody ze śmietaną i mąką, rozcieram na gładko. Dodaję do wywaru, mieszam i doprawiam do smaku. Podaję z puree lub kluskami śląskimi.

Smacznego,

 20160416_181656 20160416_181749

 

 

 

Share Button

Leave a Reply