Smerfna beza

Smerfna-beza modified

Smerfowa beza, krucha, słodka i kolorowa. Piękna, lśniąca beza zachowująca swój kształt, takie uwielbiam. Dla urozmaicenia tradycyjnych bezików, dzisiaj z odrobiną barwnika.

  • białka 120 ml
  • cukier drobny kryształ 220 g
  • mąka ziemniaczana 30 g
  • szczypta soli
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • barwnik spożywczy w proszku 1/3 łyżeczki lub mniej

Wykonanie

Mocno schłodzone białka ubić z solą, na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru starannie miksując, po dodaniu całego cukru dodać sok z cytryny. Białka nie mogą być ubijane zbyć krótko, ani długo ( 6-10 minut najbezpieczniej). Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, i barwnik w proszku. Dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do szprycy z odpowiednią końcówką, wycisnąć na papierze do pieczenia, dowolny kształt bezików. Pieczenie a raczej suszenie, należy dopasować do wielkości bezików, jak i rodzaju bezików tzn. suche, czy ciągnące. Moje bezy suszone były w temperaturze 80 ° ( termoobieg) w czasie od 2-3 godzin, każda była innej wielkości, a my lubimy całkiem suche bezy, dlatego cierpliwość i czas będą potrzebne. Małe beziki można upiec szybciej do 60 minut w temperaturze maksymalnie 120 ° C ( termoobieg). Bezy kiedy są suche z zewnątrz, bez problemu powinny odchodzić od papieru. Przechowywać w suchym miejscu.

Smacznego.

Smerfna-beza modified

20150528_163947 Smerfna beza

Share Button

Dodaj komentarz