Sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy

Niskokaloryczny, pyszny i orzeźwiający deser na upalne dni. Sorbet truskawkowy z dodatkiem mięty. Prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki

  • truskawki 500 g
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder 2-4 łyżki lub więcej zależy od owoców
  • listki mięty

Przygotowanie

  • Truskawki myję i odcinam szypułki. Wszystkie składniki miksuję na gładko blenderem. Masę przelewam do płaskiego naczynia lub pudełka po lodach. Sorbet mrożę parę godzin. W trakcie mrożenia co 30 minut masę dwa lub trzy razy mieszam i ponownie miksuję, wówczas sorbet będzie bardziej puszysty i nie zrobią się kryształki lodu.
  • Masę można wyrobić w maszynce do lodów, będą jeszcze lepsze. Masę mieszaj do momentu, aż zgęstnieje, po czym włóż do zamrażarki na parę godzin.

Smacznego,

20160609_122000 20160609_122149 20160609_122216

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.