12080712_709730572494203_1063145438_n

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy idealny do gotowanych warzyw, brokuły lub kalafior. Filet drobiowy ze szpinakiem zapiekany pod beszamelem lub lasagne przepisów z sosem jest wiele. Biały, bardzo smaczny i kremowy.

Sos beszamelowy

  • mleko 2 szklanki
  • masło 83 % tł. 1/4 kostki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Masło roztopić na małej mocy palnika dodać mąkę, wymieszać do uzyskania jasnej zasmażki ( mąka nie powinna zmienić koloru). Do zasmażki wlać mleko, cały czas mieszać doprowadzić do zgęstnienia. Sos doprawić do smaku.

 

12080712_709730572494203_1063145438_n

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.