Szarlotka pełnoziarnista z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto, które króluje na każdym blogu. Od dłuższego czasu  przymierzałam się do jego wykonania. Zainspirowana pysznymi fotografiami Darii z bloga mysweetworld.pl  postanowiłam wypróbować apetyczną i łatwą w przygotowaniu szarlotkę. Przygotowana przeze mnie wersja jest z mąki pełnoziarnistej z domieszką mąki pszennej, jest równie smaczna jak i ta tradycyjna. Ciasto jest delikatne i mało słodkie, mocno cynamonowe z lekko kwaśną nutą.

Ciasto półkruche forma o wymiarach 25 x 30 cm

  • mąka pełnoziarnista pszenna 300 g
  • mąka tortowa 150 g
  • masło 200 g
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • jajko 1
  • serek homogenizowany 165 g
  • jabłka małe 8-9
  • cynamon 1 łyżka
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Zimne masło pokroić w kostkę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać jajko i serek, wszystkie składniki posiekać i zagnieść w kulę elastycznego i gładkiego ciasta. Następnie ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich nieco mniejszą na spód, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w czasie przygotowania jabłek. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i przekroić na połówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Jedną część ciasto rozwałkować na wymiar formy, przenieść delikatnie na wałku lub wałkować bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia. Połówki jabłek układać na cieście obok siebie, ich wierzch oprószyć cynamonem i posypać cukrem wanilinowym. Drugą część ciasta rozwałkować w ten sam sposób, ułożyć na jabłka. Ciasto lekko docisnąć tworząc przedziałki pomiędzy jabłkami, zlepić brzegi. Piec przez 30-40 minut, ostudzić.  Wystudzoną szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego,

20160227_103424

20160227_103325

20160227_103642

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.