Szarlotka tatrzańska

20160131_154956

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska to ciasto mało słodkie z dużą ilością jabłek odmiany szarej renety, a ciasto kruche jest w zasadzie tylko dodatkiem. Wygląd tego ciasta zawsze mnie intrygował, wobec czego prędzej czy później musiałam je upiec. Szarlotka bardzo dobra, najsmaczniejsza drugiego i kolejnego dnia.

Składniki na formę o wymiarach 22 x 30 cm

  • mąka pszenna 1 szklanka 175 g
  • mąka krupczatka 1 szklanka 190 g
  • masło 200 g
  • żółtka z 4 jaj
  • cukier puder 2 łyżki
  •  proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • gęsta śmietana 1 łyżka
  • jabłka 2 kg szara reneta
  • cynamon 2 łyżeczki, cukier puder 1-2 łyżeczki

Przygotowanie

  • Zimne masło pokroić w kostkę. Obie mąki, masło, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier puder posiekać razem, a potem krótko zagnieść. Można użyć malaksera co ułatwi i przyspieszy przygotowanie ciasta. Formę posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części, mniejszą owinąć folią schłodzić w zamrażarce, a z pozostałej wylepić spód szarlotki. W czasie przygotowania jabłek spód ciasta schłodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C.
  • Jabłka umyć, osuszyć i obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Jabłka zetrzeć cienko na szatkownicy. Plastry posypać cynamonem i cukrem pudrem, bardzo delikatnie wymieszać, aby ich nie połamać. Na spód ciasta wyłożyć jabłka, układając plastry poziomo, wyrównać. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch. Ciasto piec przez 60-70 minut, aż wierzch się zarumieni.

Smacznego,

 

20160131_155646

20160131_154956

 

 

 

 

 

 

 

Share Button

3 Comment

  1. Anonim says: Odpowiedz

    Ta szarlotka to majstersztyk – genialnie wykonana :)

  2. Ola says: Odpowiedz

    Witam piekłam 60 min i jabłka się zamieniły w marmoladę ?chyba krócej trzeba piec

    1. Jeśli użyła Pani szarej renety to nie powinno, byc może zależne od piekarnika …

Dodaj komentarz