Szarlotka z kruszonką

szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką na kruchym cieście delikatna, i aromatyczna.  Ciasto z nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Tak przedstawiam wypiek w wielkim skrócie. Zawsze jabłeczniki gościły w moim domu rodzinnym, pamiętam smak i zapach  tego ciasta. Delikatne półkruche ciasto, jabłka z  działki od dziadków, pianka z kisielu. Szarlotka i jabłecznik to samo,czy jednak różniące się czymś ciasta ? ale czym ?

  • Szarlotka ( charlotte ) owoce takie jak jabłka, morele, brzoskwinie lub gruszki na kruchym lub półkruchym cieście
  • Jabłecznik jak nazwa wskazuje owocem w roli głównej jest jabłko na cieście drożdżowym, francuskim lub na biszkopcie.

Niektórzy twierdzą, że różnicę stanowi jabłko dodane do ciasta, surowe do szarlotki, przetworzone zaś do jabłecznika. Jedne są z dodatkiem korzennych przypraw, drugie nie …. dla mnie nie ma znaczenia czy szarlotka czy jabłecznik, zapraszam na pyszne ciasto. 

Ciasto kruche ( forma 25 x 35 cm)

  • mąka  400 g
  • żółtka z 5-6 jaj zależy od wielkości
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • margaryna dobrej jakości 130 g
  • masło 60 g
  • cukier 70 g
  • bułka tarta do posypania
  • ponadto; cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki dokładnie posiekać, zagnieść w kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną w proporcji 1/3 schłodzić w zamrażarce. Natomiast  z większej części ciasta ulepić spód, i nakłuć widelcem, posypać lekko bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Na spód wyłożyć wcześniej przygotowane  jabłka, na nie zetrzeć pozostałe ciasto na grubych oczkach tarki i posypać kruszonką. Piec 40 minut w temperaturze 200 °, ostatnie 10 minut w temperaturze 180°. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

jabłka 

  • jabłka duże 4-5 ( można dodać gruszki, brzoskwinie lub morele)
  • cukier 5 łyżeczek
  • imbir 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kardamon 1/2 łyżeczki

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać cukier, kardamon, cynamon, imbir, wymieszać. Farsz jabłkowy podsmażyć, i odparować nadmiar soku. W zależności od gatunku jabłek należy, odparować zbędny sok. Ja smażyłam jabłka około 30 minut były wyjątkowo soczyste, oczywiście cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.Ostudzić, w razie potrzeby doprawić do smaku cukrem.

kruszonka

200 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 100 g masła – palcami rozcieram składniki. Proporcje podane na większą ilość, kruszonkę można mrozić.

Smacznego.

 

szarlotka z kruszonką
szarlotka z kruszonką
szarlotka z kruszonką
szarlotka z kruszonką

 

Share Button

Dodaj komentarz