20151011_100901

Szarlotka z prażonymi jabłkami

Szarlotka z prażonymi jabłkami przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Idealna na ciepło z dodatkiem lodów lub bitej śmietany bardzo smaczna sama w sobie i bez nich. Ciasto najprostsze z możliwych i szybkie w przygotowaniu.

Szarlotka na formę 25 x 35 cm

  • mąka pszenna 400 g
  • żółtka z 5 jaj
  • cukier puder 4 łyżki
  • margaryna 250 g
  • jabłka prażone 1200 g
  • cukier wanilinowy 16 g
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Cukier puder i cukier wanilinowy dodać do mąki. Margarynę pokroić w kostkę, dodać wraz z żółtkami. Wszystkie składniki wyrobić siekaczem. Stolnicę podsypać mąką i przełożyć ciasto, zagnieść aż będzie gładkie i elastyczne w dotyku. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na wymiar formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć uprażone jabłka na wierzch drugi placek ciasta. Szarlotkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C w czasie do 50 minut. Ciasto wystudzić oprószyć cukrem pudrem.

20151011_100745 20151011_100901 20151011_101047

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.