Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Kolejna propozycja dla Was na szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny obiad, w roli głównej tagliatelle z delikatnym, soczystym kurczakiem. Bardzo zdrowy szpinak z czosnkową nutą, w sosie śmietanowym. Musicie uwierzyć mi na słowo, że obiad na szybko dla 5 osób …. zabrakło,  jak wszyscy rzucili się po dokładkę.

Zachęcam do spróbowania.

Składniki:

  • makaron tagliatelle 300 g – opakowanie
  • szpinak mrożony 450 g – opakowanie ( najlepszy brykiet)
  • czosnek 2 ząbki duże
  • filet z kurczaka 1 podwójna
  • śmietana 30-36% 350 ml
  • przyprawy sól, pieprz
  • cebula 1
  • ponadto; ser żółty gorgonzola lub parmezan 100 g – co lubisz,
  • olej/oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić. Dodać obrany wyciśnięty przez praskę czosnek, po dodaniu czosnku nieco zmniejszyć moc palnika.
  3. Filet z kurczaka, wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, smażyć do miękkości.
  4. Szpinak dodać na patelnie, smażyć ok. 10-15 min, doprawić do smaku.
  5. Wszystkie składniki zalać śmietaną, doprowadzić do lekkiego wrzenia.
  6. Ugotować makaron, wg wytycznych na opakowaniu.
  7. Połączyć składniki z sosem.
  8. Przed podaniem posypać startym serem.

Smacznego.

 

20150120_161455

 

 

Share Button
Oznaczone , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.