20150830_164942

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarką w sosie śmietanowym

 

Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarką w sosie śmietanowym. Prosty i szybki w przygotowaniu obiad, lunch, czasami grzesząc nawet kolacja.

 

Składniki:

  • makaron tagliatelle 400-500 g – opakowanie
  • szpinak mrożony 450 g – opakowanie ( najlepszy brykiet)
  • czosnek 2 ząbki duże
  • cebula 1
  • filet z kurczaka podwójny
  • śmietana 30-36% 350 ml
  • przyprawy sól, pieprz
  • pieczarki 4 duże
  • olej/oliwa do smażenia.

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić. Dodać obrany wyciśnięty przez praskę czosnek, po dodaniu czosnku nieco zmniejszyć moc palnika. Filet z kurczaka, wypłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, smażyć do miękkości. Szpinak dodać na patelnie, smażyć ok. 10-15 min, doprawić do smaku. Wszystkie składniki zalać śmietaną, doprowadzić do lekkiego wrzenia. Ugotować makaron, wg wytycznych na opakowaniu, dodać do całości.

Smacznego

20150830_164758 20150830_164942

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.