28167782_2057184754510377_3529569011079175575_n

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa z kremem lemon curd jest orzeźwiającym wypiekiem. Może być podana na różne sposoby z bezą włoską lub kremem śmietanowym. Tarta cytrynowa pięknie się prezentuje i pasuje na każdą okazję.

Składniki na 26 cm

  • mąka pszenna 200 g
  • zimne masło 82 % tł. 100 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • jajko
  • żółtko z 1 jajka
  • szczypta soli

Mąkę, cukier puder przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i siekamy z grubsza do momentu uzyskania kruszonki. Żółtko i jajko, dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki siekamy za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagniatamy na sam koniec i dość krótko. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto wałkujemy i zawinięta na wałku przekładamy na natłuszczoną formę. Lekko dociskamy i do dna i boków, formując spód. Ciasto chłodzimy przez 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Tartę nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy na kratce, uprzednio usuwając delikatnie boki formy. Nadziewamy kremem lemon curd klik.

 Smacznego.

27858505_2057184701177049_1733253681344468845_n

28167782_2057184754510377_3529569011079175575_n

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.