28056312_2059963107565875_3332658404733716237_n

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

 

Składniki na 13 cm x 4 sztuki 

Ciasto kruche 

  • mąka pszenna 200 g
  • zimne masło 82 % tł. 100 g
  • cukier puder 1 łyżka
  • jajko
  • żółtko z 1 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie 

  • jabłka 4 średniej wielkości
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon 1-2 łyżka
  • woda 1/3 szklanki
  • rodzynki garć

Przygotowanie

  • Mąkę, cukier puder przesiewamy do misy, dodajemy szczyptę soli. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do mąki i siekamy z grubsza do momentu uzyskania kruszonki. Żółtko i jajko, dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki siekamy za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagniatamy na sam koniec i dość krótko. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Następnie ciasto wałkujemy i zawinięte na wałku przekładamy na natłuszczoną formę. Lekko dociskamy i do dna i boków, formując spód. Ciasto chłodzimy przez 15-20 minut.
  • Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie składniki na farsz do tarty umieszczamy w garnku i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Jabłka prażymy do miękkości i całkowitego odparowania soku, studzimy.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Tartę nakłuwamy widelcem i wykładamy farsz jabłkowy. Na wierzch układamy kratkę z pozostałego ciasta. Pieczemy przez 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Studzimy na kratce, uprzednio usuwając delikatnie boki formy. Oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

28056312_2059963107565875_3332658404733716237_n 28056590_2059963127565873_2879653641241872242_n

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.