bty

Tarta ze szpinakiem serem feta i kurczakiem

Tarta ze szpinakiem serem feta i kurczakiem

Dzisiejsza, obiadowa propozycja to szybkie w przygotowaniu i syte danie. Tarta ze szpinakiem serem feta i kurczakiem nie wymaga dużego nakładu pracy, a przy piątku tego typu dania wręcz uwielbiam najbardziej. Tarta smakuje wybornie zarówno na ciepło i zimno, a podana w towarzystwie np. rukoli zyska na smaku i wyglądzie.

Składniki na formę 24-26 cm

  • gotowe ciasto na tartę
  • szpinak mrożony brykiet 400 g
  • czosnek 2 ząbki
  • ser feta 100 g
  • ser mozzarella kulka
  • filet z kurczaka 250 g
  • duże jajko lub 2 mniejsze
  • śmietana 30 % 100 ml
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie 

  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno formy wykładamy gotowe ciasto na tartę tak, aby lekko zlepione boki nałożyć na składniki tarty.
  • Szpinak smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju, mieszając co jakiś czas. Czosnek obieramy z łupiny i przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku wraz z dużą ilością pieprzu i pozostałymi przyprawami. Podsmażamy jeszcze przez chwilę redukując moc palnika, aby czosnek się nie przypalił. Szpinak odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, po czym dodajemy porwane na kawałki sery, mieszamy.
  • Zalewa jajeczna: mieszamy dokładnie śmietanę kremówkę z jajkami. Filet z kurczaka kroimy w drobniejszą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, studzimy.
  • Farsz wykładamy na wcześniej przygotowany spód, zalewamy masą jajeczną delikatnie mieszamy. Kurczaka wykładamy na wierzch. Tartę pieczemy do momentu, aż się zarumieni z wierzchu, a farsz się zetnie. Podajemy na ciepło np. z rukolą.

bty

Smacznego,

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.