Tartaletki ze śliwkami i kruszonką

Ostatnie śliwki w tym sezonie jakie miałam okazję zerwać na działce moich teściów. Niewielka ilość jaka pozostała i tak sobie uświadomiłam, że nie nacieszyłam się nimi tego lata. Dzisiaj padło na mini tartaletki ze śliwkami i kruszonką, w których zasmakował mój mąż. Kruche babeczki ze śliwkami , polecam.

Składniki na 6-8 foremek

  • mąka pszenna 275 g
  • margaryna dobrej jakości lub masło 120 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • szczypta soli
  • żółtka z 2 jaj
  • zimna woda 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • ponadto śliwki 200 g, cukier puder do posypania, kruszonka 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do misy, dodać sól i cukier. Zimne masło pokroić w mniejszą kostkę, dodać do całości, posiekać z grubsza. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mąki  (natomiast białka można wykorzystać  do innych wypieków, przechowuję w pojemniku plastikowym najczęściej mrożę). Wszystkie składniki posiekać za pomocą siekacza lub noża, natomiast dłońmi zagnieść na sam koniec i dość krótko. Ciasto rozwałkować, przełożyć na foremki nasmarowane masłem i uformować spód i dokładnie wylepić boki. Babeczki zapiec w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Śliwki umyć, usunąć pestki  i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na babeczkach, posypać wierzch kruszonką. Tartaletki piec przez kolejne 10-15 minut, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.

20151018_201854 20151018_202208 20151018_202004

Share Button

Leave a Reply