Tort ala Milky Way

Tort Milky Way . Tort głównie śmietanowy z dodatkiem batona Milky Way, lekki i mało słodki. 

Biszkopt jasny forma 26 cm

  •  jajka 6
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt kakaowy ( użyłam jednego blatu )

  • jajka 4
  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Oba biszkopty przygotowane są w ten sam sposób:

  1. Białka starannie oddzielić od żółtek, powinny mieć temperaturę pokojową lepiej się wtedy ubiją. Białka umieścić w misce, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier.
  2. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, w dalszym ciągu ubijając,
  3. Mąkę z proszkiem ( w drugim przepisie kakao) przesiać przez sito, połączyć delikatnie ręcznie za pomocą szpatułki.
  4. Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko dno, papier zacisnąć obręczą, boków NIE natłuszczać), ciasto biszkoptowe delikatnie przełożyć do formy.
  5. Pieczenie do 40 minut 170 C ( wszystko zależy od rodzaju piekarnika, w elektrycznym po 30-35 minutach jest gotowy)
  6. Upieczone ciasto, wyjąć z piekarnika zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm, ponownie włożyć i pozostawić w nim do całkowitego wystudzenia.
  7. Biszkopt najlepiej wyjąć z formy  i kroić na blaty, na drugi dzień. Delikatnie nożem odkroić ciasto od boków, podzielić na trzy blaty.

Uwagi, obserwacje :

  • jajka powinny mieć temperaturę pokojową, lepiej się ubiją
  • nie smarujemy boków formy, zapobiegnie kurczeniu się ciasta i odchodzeniu od boków, biszkopt będzie równy.
  • forma: moja ostatnia zaobserwowana kwestia, używając tego samego przepisu i wykonania ciasta znacznie lepiej ciasto wyrasta w formie ceramicznej ( czarnej ) niż w metalowej ( srebrnej) .

Krem śmietanowy

  • śmietana 30% 800 ml
  • mascarpone 250 g
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • mix śmietanowy 2 małe opakowania ( polecam zastąpić żelatyną 2 łyżeczki płaskie na 1/4 szklanki wrzątku dokładnie rozpuścić, wystudzić)
  • batony/ cukierki milky way 100 g
  • powidła porzeczkowe 4 łyżki
  • barwnik spożywczy
  • nasączenie biszkoptu: mocna herbata.
  1. Śmietanę ( zimną) ubić na sztywno, dodać cukier puder.
  2. Serek mascarpone dodawać po partiami po jednej łyżce, dokładnie zmiksować.
  3. Do kremu dodać żelatynę lub mix.
  4. Masę wg uznania i dekoracji podzielić na 2-3 części, zabarwić.

Warstwy: biszkopt nasączony, powidła, krem, biszkopt kakaowy nasączony, krem, milky way, biszkopt nasączony, krem.

 

20150307_221649

 

 

20150308_153654

 

 

Share Button
Oznaczone , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.