Tort beczka z lodem

Tort Beczka z lodem delikatne blaty kakaowego biszkoptu przełożone tradycyjnym kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone, natomiast dla przełamania smaku przygotowałam mus rabarbarowy. Smaki idealnie się równoważą tort jest lekki nie za słodki, takie lubimy najbardziej. Wykończony masą plastyczną w kształcie beczki przynajmniej takie było założenie a z racji, że to mój debiut są pewne niedociągnięcia wykończeniowe w mojej ocenie. Wierzch tortu wyłożony jest galaretką na bazie białej oranżady do złudzenia przypominającą prawdziwe kostki lodu.

Tort Beczka z lodem tortownica 26 cm

Biszkopt kakaowy, baza do wielu ciast i tortów. Biszkopt pieczony bez proszku do pieczenia wyrasta dzięki dobrze ubitej pianie z białek. Ciasto bardzo delikatne, pulchne idealne na pyszny tort, przekładany bitą śmietaną.

Biszkopt  kakaowy tortownica 26 cm

  • jajka 5
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • kakao 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przygotowanie

Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodawać partiami cukier, stale miksując. Do białek dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Mąkę, proszek i kakao, przesiać przez sito, dodawać partiami do masy jajecznej. Składniki wymieszać w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy ( boków formy nie natłuszczać ). Ciasto delikatnie przelać do formy, wierzch wyrównać. Biszkopt kakaowy piec przez 35-40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 170 °C. Upieczone ciasto zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawić do całkowitego wystudzenia, obrócone dnem do góry na kratce. Wówczas biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.

Krem śmietankowy

  • śmietana 30-36 % 400 g
  • serek mascarpone 500 g
  • cukier puder 3 łyżki

Przygotowanie:

Zimną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Śmietana zachowująca kształt pozostawiony po widełkach miksera ma odpowiednią konsystencję, należy jednak uważać żeby jej nie przebić wówczas zrobi się rzadka. Serek mascarpone przełożyć do miski zmiksować na gładko. Parę łyżek ubitej śmietany połączyć z serkiem, następnie partiami mascarpone dodawać do śmietany miksując na najniższych obrotach. Cukier puder przesiać dodać na końcu zmiksować do połączenia składników.

Mus z rabarbaru

  • rabarbar w kawałkach 400 g
  • galaretka truskawkowa 75 g
  • wrząca woda 1 szklanka
  • sok  owocowy 100 ml
  • cukier puder 1 łyżka

Przygotowanie:

Oczyszczony rabarbar zagotować z sokiem owocowym i cukrem pudrem co jakiś czas mieszając. Wodę zagotować rozpuścić w niej galaretkę. Rabarbar zmiksować na gładki krem połączyć z galaretką, pozostawić do wystudzenia. Formę ( najlepiej aby była ta sama w której pieczony był biszkopt – mus posłuży jako dodatkowe piętro w torcie ) wyłożyć folią spożywczą, uszczelnić i przelać mus rabarbarowy, pozostawić na całą noc w lodówce.

Galaretka lód- dekoracja 

  • biała oranżada 600 ml
  • wrząca woda 1/3 szklanki
  • żelatyna 5 łyżeczek

Przygotowanie:

Oranżadę przelać do naczynia pozostawić na parę minut do odgazowania. Wodę zagotować rozpuścić żelatynę, połączyć z oranżadą. Płaskie naczynie wyłożyć folią spożywczą, przelać płyn ( można użyć sylikonowej formy na kostki lodu). Galaretkę na lód schłodzić w lodówce całą noc. Następnego dnia delikatnie pokroić w kostkę o wymiarach kostki lodu.

Wykończenie 

Gotowa masa plastyczna w dwóch kolorach 400 g

Biszkopt podzielić na trzy blaty, przełożyć kremem śmietanowym. Mus rabarbarowy umieścić na drugim blacie ciasta, delikatnie pokryć kremem.

Inspiracją było zdjęcie z bloga Karintia.blogspot.com

122 20151010_111705 20151010_111622

Share Button
Oznaczone , , ,

4 opinii z “Tort beczka z lodem

  1. Czy ten „lód” na bazie żelatyny nie rozpuści masy cukrowej?Czy „lód” mozna położyć na torcie dzień wcześniej?

    1. Proponuję nałożyć na ostatnią chwilę, jeśli to możliwe. Robiłam na bitej śmietanie, a z masy cukrowej były tylko boku więc ciężko mi powiedzieć jak będzie po dłuższym czasie.

  2. Witam. Mam pytanie odnosnie wielkosci buteleczek umieszczonych na torcie? Dziekuje.

    1. były te najmniejsze 100, a jakby Pani znalazła jeszcze mniejsze typu Jack Daniels są po 50 ml chyba :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.