Tort bezowy z kremem kawowym

Tort bezowy z kremem kawowym

Bezy są jednym z moich ulubionych deserów. W każdej postaci pięknie się prezentują, a z dodatkiem kremu i  świeżych owoców smakują obłędnie. Miałam zaszczyt przygotować parę deserów na weselne przyjęcie i między innymi był to prezentowany tort bezowy z kremem kawowym. Krem kawowy sam w sobie nie jest słodki, a całość z blatami bezowymi świetnie się równoważy.

Składniki na trzy blaty bezowe 

  • białka z 8 jaj
  • szczypta soli
  • cukier drobny kryształ 450 g

Krem kawowy

  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana kremówka 30 % 660 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna Nescafe Creme 2-3 łyżki

Przygotowanie 

  • Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 100 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę, formujemy trzy blaty bezowe o różnej wielkości. W zależności od posiadanego piekarnika, bezy suszymy przez około 2 godziny. Gotowe bezy z zewnątrz będą suche i kruche, z łatwością będą odchodzić od papieru do pieczenia. Przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Blaty przechowujemy w plastikowym pojemniku lub metalowej puszce, aby nie chłonęły wilgoci.
  • Schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone przekładamy do miski. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Na końcu dodajemy przesiany cukier puder i kawę, miksujemy tylko do połączenia składników. Początkowo musimy uzyskać kremową konsystencję serka, dlatego dodajemy na początku dosłownie odrobinę śmietany. Łopatką zbieramy z dna osadzający się gęsty i mazisty ser mascarpone. W przypadku dodania wszystkich składników na raz, z serka mascarpone zrobią się grudki. Krem wykładamy na blaty bezowe i składamy tort od największego do najmniejszego krążka. Dekorujemy owocami lub startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego,

27973943_2057254947836691_3193030640783900075_n

Share Button
Oznaczone , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.