Tort Ferrero Rocher

Praliny Ferrero Rocher na zewnątrz znajduje się warstwa czekolady z kawałkami orzecha, a pod nią jest cienki, jasnobrązowy wafel w kształcie kuli. W środku znajduje się cały orzech laskowy, zatopiony w ciemnym kremie czekoladowym. Oj tak, takie połączenie chyba każdego zadowoli. Tort zbliżony do smaku opisanych pralin. Delikatny biszkopt z orzechami przełożony kremem orzechowo- czekoladowym z bitą śmietaną dla złamania słodyczy. Idealny tort okolicznościowy, od święta i dla czekoladożerców na poprawę nastroju.

Biszkopt orzechowy dwa blaty

Składniki na tortownicę 24 cm ( dwa blaty )

  • jajka 5 duże
  • mąka pszenna 170 g
  • cukier 170 g
  • kakao 3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • mielone orzechy włoskie lub laskowe 70 g
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielam  żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno z solą na najwyższych obrotach miksera. Partiami dodaję cukier, najlepiej po łyżce.  Następnie do białek, dodaję po jednym żółtku, każdorazowo miksując do połączenia składników.  Składniki sypkie wcześniej przesiane, dodaję do piany, delikatnie mieszam ręcznie za pomocą np. łyżki drewnianej, łopatki. Orzechy dodaję na końcu. Ciasto przekładam do tortownicy ( dno wyłożone arkuszem papieru do pieczenia, zaciskam na obręczy formy, boków nie smaruję tłuszczem) Biszkopt piekę 170-180 °C do 30 minut w zależności od rodzaju piekarnika, najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w tortownicy, zaraz po wyjęciu z piekarnika zrzucam z wysokości 40-50 cm, na blat ( nie wyjmując z formy).  Pozostawiam w formie do całkowitego wystudzenia dnem do góry, wtedy nie opadnie. Zimny biszkopt oddzielam ostrym nożem od boków formy, wyjmuję dzielę na dwa trzy blaty.

Z uwagi na okoliczność na jaką tort został przygotowany zależało mi na tym, żeby był nieco wyższy dlatego dodatkowo przygotowałam jeszcze jeden blat ciasta kakaowego.

Biszkopt kakaowy jeden blat

  • jajka 3
  • cukier  7 łyżek
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • szczypta soli

Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielam  żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno z solą na najwyższych obrotach miksera. Partiami dodaję cukier, najlepiej po łyżce. Następnie do białek, dodaję po jednym żółtku, każdorazowo miksując do połączenia składników. Składniki sypkie wcześniej przesiane, dodaję do piany partiami delikatnie mieszam ręcznie za pomocą np. łyżki drewnianej, łopatki. Ciasto przekładam do tortownicy ( dno wyłożone arkuszem papieru do pieczenia, zaciskam na obręczy formy, boków nie smaruję tłuszczem) Biszkopt piekę 170-180 °C do 30 minut w zależności od rodzaju piekarnika, najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w tortownicy, zaraz po wyjęciu z piekarnika zrzucam z wysokości 40-50 cm, na blat ( nie wyjmując z formy).  Pozostawiam w formie do całkowitego wystudzenia dnem do góry, wtedy nie opadnie. Zimny biszkopt oddzielam ostrym nożem od boków formy, wyjmuję.

Krem czekoladowy inspiracja Moje Wypieki.com

  • serek mascarpone 250 g
  • Nutella 200 g
  • czekolada 100 g
  • orzechy mielone włoskie lub laskowe 2/3 szklanki

Serek mascarpone miksuję do połączenia z nutellą. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, pozostawiam do lekkiego wystygnięcia jeszcze lejącą przekładam do kremu i ponownie miksuję. Orzechy mielone dodaję na końcu, miksuję. Naczynie przykrywam folią spożywczą, chłodzę do lekkiego zgęstnienia około 1-2 godziny.

Krem śmietankowy

  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30-36 % 600 ml
  • żelatyna 1 łyżeczka z odrobiną wrzątku
  • cukier puder 1 łyżka

Żelatynę zalewam gorącą wodą, mieszam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia ( jeśli stężeje umieszczam w mikrofali na parę sekund ). Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na najwyższych obrotach miksera, kontrolując konsystencję. Śmietana zachowująca kształt pozostawiony od widełek miksera jest odpowiednia. Serek mascarpone miksuję z trzema łyżkami śmietany w osobnej misce. Następnie dodaję do śmietany, miksuję do połączenia. Do miseczki z  żelatyną dodaję dwie, trzy łyżki śmietany miksuję, dodaję do całości, miksuję do połączenia dodając cukier puder. Krem śmietanowy chłodzę do godziny.

Praliny orzechowo-czekoladowe 

  • Nutella 200 g
  • mielone orzechy 200 g + do obtoczenia
  • czekolada 150 g
  • wafelki 2 Góralki orzechowe

Wafelki siekam na drobną kostkę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Miskę przykrywam folią spożywczą, chłodzę aż masa stwardnieje. Formuję kulki i obtaczam w mielonych orzechach.

Ganache 

  • czekolada gorzka 230 g ( użyłam czekolady mlecznej )
  • śmietana kremówka 36%  180 ml

Śmietankę podgrzewam prawie do wrzenia, czekoladę siekam przekładam do miski. Gorącą śmietanką zalewam czekoladę pozostawiam na 1 minutę. Następnie mieszam delikatnie na jednolitą masę. Pozostawiam do całkowitego wystygnięcia, chłodzę w lodówce do osiągnięcia odpowiednio gęstej, ale jeszcze płynnej konsystencji. Ganache na krem mocno schłodzony miksujemy na puszysty krem.

Biszkopt orzechowy dzielę na dwa blaty, każdy przekładam połową kremu orzechowego. Następnie na wierzch smaruję bitą śmietaną, każdorazowo wyrównując wierz i uzupełniając boki pomiędzy blatami. Blat kakaowy układam na wierzch przykrywam bitą śmietaną, którą wykańczam cały tort. Na wierzch wylewam gęsty ganache tak aby powstały gęste zacieki. Dekoracja wg uznania.

11994219_702470239886903_2061031829_n 12032422_702962363171024_88603440_n 12030841_702982666502327_1657890407_n

Share Button
Oznaczone , , ,

Jedna opinia z “Tort Ferrero Rocher

  1. Tort bardzo ładny i musi być smaczny, zapisałam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.