Tort jednorożec

26804431_2044610819101104_7339522165899417941_n

Tort jednorożec

Mój pierwszy tort jednorożec dla małej ślicznotki. Delikatne kakaowe blaty biszkoptowe nasączone ponczem z nutą wanilii, przełożone kremem śmietanowym na bazie serka mascarpone. Dodatki w kremie możemy modyfikować według uznania. W tym torcie wylądowały drobno pokruszone ciasteczka Oreo do trzech warstw wraz z różowym barwnikiem, natomiast blaty poza nasączeniem zostały posmarowane dżem porzeczkowym, co świetnie przełamuje słodycz tortu.  Tort Oreo sam w sobie nie jest słodki z uwagi na dekoracyjne dodatki. Całość wykończona tym samym kremem, ale już bez ciasteczek.

Tort o średnicy 26 cm należy przygotować dwa biszkopty ( składniki poniżej podane są na jednej biszkopt )

  • jajka 5
  • cukier drobny kryształ 10 łyżek
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • skrobia ziemniaczana 1-2 łyżki
  • gorzkie kakao 2 kopiaste łyżki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Krem śmietanowy 

  • serek mascarpone 500 g
  • śmietana 30 – 36 % 660 ml
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • ciasteczka oreo
  • barwnik spożywczy

ponadto

  • dżem z czarnej porzeczki
  • poncz 1/3 szklanki ciepłej wody, cukier wanilinowy 16 g, aromat waniliowy parę kropli

Przygotowanie

  • Jajka w temperaturze pokojowej.  Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy  do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy ( boków formy nie natłuszczamy ). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
  • Serek mascarpone miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie dolewamy śmietanę kremówkę i zaczynamy ubijać początkowo na średnich obrotach do momentu, aż zacznie gęstnieć. Składniki muszą być mocno schłodzone. Stopniowo obroty miksera zwiększamy i ubijamy na sztywno. Krem dzielimy na pięć równych części, jedną do otynkowania tortu, drugą do dekoracji, a resztę do przełożenia blatów biszkoptowych. Pozostałe trzy części umieszczamy w trzech miseczkach i w różnej ilości dodajemy barwnik, aby powstał na odcień od ciemnego do jasnego. Ciasteczka siekamy i dodajemy po pięć sztuk do każdego koloru.
  • Składniki na poncz mieszamy ze sobą i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dwa biszkopty przekrawamy na dwa równe blaty, czyli otrzymujemy cztery blaty biszkoptowe. Na podkładzie do tortu robimy maźnięcie kremem, aby blat się trzymał i umieszczamy na obrotowej paterze, – zdecydowanie ułatwi nam to pracę. Każdy blat ciasta nasączamy ponczem i smarujemy dżemem, wykładamy równą warstwę kremu. Cały tort smarujemy cienką warstwą kremu, wygładzamy za pomocą packi obracając paterę w jednym kierunku, po czym chłodzimy przez 30 minut. Pozostałą część kremu barwimy i dekorujemy tort wg uznania.

Dekoracja jednorożca została przygotowana z gotowej masy cukrowej. Ród zawinęłam na grubszym patyku, a uszy wycięłam od foremki formując kształt. 

19554988_2044772359084950_5243256733582124735_n 26804431_2044610819101104_7339522165899417941_n

Share Button

1 Comment

  1. Ewa says: Odpowiedz

    Ten tort wygląda obłędnie!

Dodaj komentarz